USAID се купи из Русије!

ЗАКОН О „СТРАНИМ АГЕНТИМА“ ЈОШ НИЈЕ РЕАЛНО СТУПИО НА СНАГУ,

А ВЕЋ ДАЈЕ ПРВЕ ПЛОДОВЕ

Викторија Нуланд

  • Примиче се крају физичко присуство USAID у Русији, али САД ће и даље подржавати демократију, људска права и развој здравијег грађанског друштва у Русији и надамо се наставку сарадње са руским невладиним организацијама - изјавила је портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд

        РУСКИ закон који све НВО, које примају финансијску помоћ из иностранства, проглашава „страним агентима“ - још није реално ступио на снагу, а већ даје прве плодове. И то какве!

        Америчка агенција за међународну помоћ - USAID - најавила је повлачење из Руске Федерације! Наводно због „губљења интереса за Русију“.

        А да све буде типично амерички, портпарол Стејт департмента, Викторија Нуланд, покушала је да „лоптицу“ пребаци на руску страну, рекавши:

        „Сједињене Државе су недавно сазнале за одлуку владе Русије да прекрати деловање USAID. А ми се веома поносимо оним што је  USAID постигао у Русији током протекле две деценије и са својим партнерима и сарадницима радићемо на томе да агенција заврши започете програме или да за то пренесе овлашћења“.

        Сам USAID је својим „уплаканим“ руским клијентима обећао: да ће наставити да „са дистанце“ помаже  хору руских невладиних организација западних влада и да ће остати „привржен помагању демократије“.

        А Нуландова је чак покушала и да поентира:

        „Примиче се крају физичко присуство USAID у Русији, али САД ће и даље подржавати демократију, људска права и развој здравијег грађанског друштва у Русији и надамо се - нагласила је - наставку сарадње са руским невладиним организацијама“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари