Уставни суд БиХ дао право муслиманима да језик којим говоре назову како пожеле

ОЦЕЊИВАО УСТАВНОСТ ФОРМУЛАЦИЈЕ ИЗ УСТАВА РС „ЈЕЗИК БОШЊАЧКОГ НАРОДА”

  • У образложењу навеои да назив језика не може бити условљен ни лингвистичким правилима зато што је уставно право на назив језика одвојено од садржаја језика и стандарда језика

         УСТАВНИ суд Босне и Херцеговине данас је закључио да Бошњаци могу свој језик назвати како хоће, јер је неутрална одредба у Уставу Републике Српске у којем стоји да се у РС користе језици српског, бошњачког и хрватског народа.

         „Језик бошњачког народа”, како је оценио Уставни суд БиХ, неутрална је одредба која не одређује назив језика, већ садржи уставно право конститутивног бошњачког народа да, као и сви конститутивни народи и остали који се тако не изјашњавају, језик којим говоре назову како желе.

         По одлуци Уставног суда БиХ, свако супротно поступање у пракси водило би кршењу Устава БиХ, али и Устава РС.

         Уставни суд БиХ је, између осталог, констатовао да Устав БиХ нигде не прописује да се називи језика којим говоре конститутивни народи, морају повезати с називима конститутивних народа.

         Устав БиХ даје право конститутивним народима и осталима да језик којим говоре назову како желе.

         „Оваква одредба не даје право јавним властима РС да у конкретним случајевима одређују име језика којим говоре Бошњаци, супротно њиховом уставном праву да језик којим говоре назову именом којим желе”, наведено је у одлуци Уставног суда БиХ.

         Још се наводи да назив језика не може бити условљен ни лингвистичким правилима зато што је уставно право на назив језика одвојено од садржаја језика, стандарда језика.

         Уставни суд БиХ је овакву одлуку донео разматрајући захтев Сафета Софтића, другог заменика председавајућег Дома народа БиХ, за оцену уставности прве реченице члана 7. став 1. Устава РС у делу који гласи: “Језик бошњачког народа”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари