Уводи се пасошка контрола између Грчке и „остатка ЕУ“?

БРИТАНИЈА ТРАЖИ ДЕЛИМИЧНУ СУСПЕНЗИЈУ СЛОБОДЕ КРЕТАЊА УНУТАР ЕУ

  • Званични документ, који је потписало седам земаља чланица, апелује на Грчку да „држи своју кућу под контролом“ тако што ће осигурати границу према Турској која је уједно и граница слободне зоне кретања унутар Европске Уније, за чланице које су потписнице Шенгена
  • Да проблем буде већи, Суд ЕУ је пресудио да азиланти и илегални имигранти који улазе у ЕУ преко Грчке не могу бити депортовани због „нехуманих и деградирајућих“ услова у грчким прихватним центрима
  • Николас Шмит, министар унутрашњих послова Луксембурга, позвао је ЕУ да помогне Грчкој. „Грчка се налази у дубокој кризи, морамо да јој помогнемо, а не да је кажњавамо. Овај проблем морамо да решавамо заједно“

         Пише: Наташа Букоња

         МИНИСТАР унутрашњих послова Велике Британије, Тереза Меј, затражила је од ЕУ да суспендује закон о слободи кретања  и да се уведе хитна контрола граница између Грчке и Турске због огромног прилива илегалних емиграната из Турске, преко Грчке, у Европску заједницу.

         Званични документ, који је потписало седам земаља чланица, апелује на Грчку да „држи своју кућу под контролом“ тако што ће осигурати границу према Турској која је уједно и граница слободне зоне кретања унутар Европске Уније, за чланице које су потписнице Шенгена.

         Путовање без пасоша унутар ЕУ, које не укључује Британију и Ирску, велики је  напредак, али је згодно за злоупотребу азиланата и илегалних имиграната и дозвољава им да се крећу унутар ЕУ без давања докумената на увид.

         Британски званичници су изнели доказе да се због ове „рупе у закону“ драстично повећао број лажних бракова и да преко Грчке, велики број избеглица из Авганистана и Пакистана неометано долази до Велике Британије.

         У Аустрији је број илегалних имиграната прошле године порастао за 41 одсто, док је њихов број у Немачкој порастао за 19 одсто. Немачки министар унутрашњих послова, Ханс Петер Фридрих, затражио је да се уведе пасошка контрола између Грчке и остатка ЕУ , бар до тренутка кад грчка влада буде у стању да осигура своје границе.

         Џоана Микл-Лејтнер, министар унутрашњих послова Аустрије, рекла је: „Граница је отворена као шталска врата.“

         Да проблем буде већи, Суд ЕУ је пресудио да азиланти и илегални имигранти који улазе у ЕУ преко Грчке не могу бити депортовани због „нехуманих и деградирајућих“ услова у грчким прихватним центрима.

         Николас Шмит, министар унутрашњих послова Луксембурга, позвао је ЕУ да помогне Грчкој. „Грчка се налази у дубокој кризи, морамо да јој помогнемо, а не да је кажњавамо. Овај проблем морамо да решавамо заједно.“

         Велика Британија се нашла у посебном проблему, на шта је указала Тереза Меј, јер, поред огромног прилива азиланата и илегалних имиграната, драстично расте и број бескућника. За последњих годину дана - чак за 14 одсто и сада их је за 42.390 више него 2010. гоине. Од тог броја, 6.460 су деца.

         Лесли Марфи, извршни директор Центра за помоћ бескућницима, изјавила је следеће: „Суочавамо се са савршеном олујом економског пада, повећане незапослености и нарастајућом потребом да се за неке категорије укину социјална давања и да се та средства преусмере у службе за помоћ бескућницима.“

         Уз овакву кризу, незапосленост и увећан број оних који зависе од социјалне помоћи, Велика Британија није у позицији да дозволи да се повећа и број азиланата и илегалних имиграната, а граница између Грчке и Турске - упозорила је -  више не представља сигурну баријеру.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари