Узети мустру од Хонг Конга где агенција „копа“ и под министрима

АГЕНЦИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

ДАТИ И ПРАВО ДА ВОДИ ИСТРАГЕ

Професор Чупић

  • Хонгконшка агенција (комисија) броји 1.000 истражитеља а пред њима имунитет немају ни полицајци, судије, посланици и министри. После првих хапшења, 30 посланика је нестало, али им је одузета имовина

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Агенција за борбу против корупције треба да има и истражно -извршну функцију, а неопходне су и измене у законодавству јер садашње "растегљиве" казне иду на руку починиоцима, речено је на конференцији Професија - између корупције и интегритета.

         Члан Управног одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић рекао је да опоравак институција на досадашњи начин није могућ и навео пример Хонг Конга који је за пет година са 139 места на скали од 141 земље, дошао међу 15 земаља са најмањим степеном корупције.

         Њихова агенција (комисија) бројала је 1.000 истражитеља а имунитет нису имали ни полицајци, судије, посланици, министри. После првих хапшења, 30 посланика је нестало, али им је одузета имовина, рекао је Чупић.

         Он је рекао да су неопходне оштре казне, које ће имати и превентивну улогу, и измена законодавства јер казне не могу да се одређују у широком распону од на пример три месеца до три године, већ са мањим могуæим распоном на пример од 7 до 9 година.

        На Конфенцији је наведено да би требало донети Закон о организовању и интегритету професија као и усвојити антикорупцијски кодекс професије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари