За Дејли Телеграф „Хеј Словени“ и даље је химна Србије

ДО ОЛИМПИЈАДЕ ОСТАЛО САМО ДЕСЕТ ДАНА,

АЛИ ПОНЕШТО У ЛОНДОНУ ТРЕБА И ДА НАС БРИНЕ

  • На „сателит линку“ Дејли Телеграфа, који је посвећен Олимпијади, о олимпијцима Србије нема још ништа, али зато има - о извозу и армији
  • Чувени мото „Важно је учествовати, а не победити“ (It's not the winning that matters, it's the taking part) у „преводу на српски“ гласи: „То није победнички која је битно, то је учествовао“

Пише: Наташа Букоња

        ДЕЛИ нас још само 10 дана од почетка Олимпијских игара у Лондону и неке репрезентације су већ допутовале у Лондон.

        Дејли Телеграф је при свом сајту отворио „сателит линк“ који је посвећен Олимпијади и на коме се могу пратити сва спортска дешавања, сатнице и резултати, а ту су и подаци о земљама учесницама, али када отворите страницу посвећену Србији, пронаћи ћете податке о површини, броју становника, али и (не зна се зашто) податке о природним ресурсима, извозу и бројности српске армије.

        „Лепо“, могли бисте помислити, али зашто су то релевантни подаци о нашем спорту, а на истој страници пише да је државна химна Србије „Хеј, Словени!“, а испод је чак и прва строфа исте преведена на енглески језик.

        Сем ноторног незнања, било би логично да се у свом, британском, организационом комитету ОИ распитају о основним податцима, па и химни Србије и тексту те химне.

        Праву смејурију изазивају неке „типичне“ реченице на енглеском и „српском“ језику. Ево примера: Чувени мото „Важно је учествовати, а не победити“ (It's not the winning that matters, it's the taking part“) у „преводу на српски“ гласи: „То није победнички која је битно, то је учествовао.“

        Други пример је ово: Реченица „Мислим да седите на мом седишту.“ (у оригиналу: I think you are in my seat.“) у преводу на „српски“ гласи: „Мислим да сте у мом седишту.“

        Данас сам покушала да о овоме обавестим Олимпијски комитет Србије, како би се ове грешке исправиле на време, али мејл адреса ОКС не функционише, док се на телефон јавља телефонска секретарица.

        Да ли службеници ОКС знају да Олимпијада почиње за 10 дана? Да нису отишли на море? Да није Telegraph податке које спомињем добио управо од Олимпијског комитета Србије?

        Сви се надамо да ће наши спортисти освојити што више медаља, а ја се питам, која ће се химна интонирати кад Срби освоје злато?

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари