Зеленски одбио Орбанов предлог да хитно прекие ватру ради преговора са Русијом

МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР У ПОСЕТИ КИЈЕВУ - ДАН НАКОН ШТО ЈЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА ПРЕУЗЕЛА ПРЕДСЕДАВАЊЕ У ЕУ

* Андреј Јермак, шеф кабинета Владимира Зеленског: Много смо урадили да би дошло до ове посете. Важни разговори о будућности Европе, безбедности, међународном праву и мировној формули

* Дмитриј Песков: Орбан није пре посете контактирао са Кремљом. Мислим да су овде преовладавале одговорности у контексту бриселских интереса, а не у контексту националних интереса Мађарске

_______________________________________________________________

           МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је после састанка са украјинским председником Володимиром Зеленским током изненадне посете Кијеву, да је замолио домаћина да размотри хитан прекид ватре јер би довео до убрзавања мировних преговора са Русијом.

           Орбан је додао да Будимпешта жели да побољша везе са Украјином и да потпише билатерални споразум о сарадњи, али и да учествује у економском развоју Украјине, преноси Ројтерс.

          Зеленски је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да данашњи разговори са Орбаном могу да буду база за будуће споразуме између Кијева и Будимпеште, али је одбио иницијативу мађарског лидера.

           Шеф кабинета Зеленског, Андреј Јермак, објавио је на свом Телеграм каналу да је Украјина много учинила да би дошло до Орбанове посете.

           - Много смо урадили да би дошло до ове посете. Важни разговори о будућности Европе, безбедности, међународном праву и мировној формули - написао је Јермак.

          Мађарска је 1. јула преузела председавање у ЕУ у наредних шест месеци.

          Кремљ ништа није очекивао од посете мађарског премијера Кијеву, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

           - Није на нама да то коментаришемо. Јасно је да Мађарска, која је почела да председава ЕУ, наравно, мора да врши своје функције - рекао је Песков, одговарајући на питање шта Кремљ очекује од посете мађарског премијера Украјини.

          Песков је навео и да Орбанова администрација није контактирала администрацију председника Русије пре Орбановог поласка у Кијев.

          Он је констатовао да мађарски премијер веома чврсто брани интересе своје земље.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари