И поглавар Јерменске апостолске цркве позвао Пашињана да поднесе оставку

НОВИ ВЕЛИКИ ОПОЗИЦИОНИ ПРОТЕСТ У ЈЕРЕВАНУ – ПОЧЕЛА ХАПШЕЊА

* Премијеру који се пре две године уз помоћ америчке агентурењ и улице домогао власти поручено: Никол, свеједно ћеш отићи! Отиђи без шокова, бар сада покажи бригу за наш народ, државу и државност! Не подривај унутрашњи живот наше земље. Твој одлазак је од виталног значаја за наш народ и државу!“

* Гарегин II: „Због растућих тензија у друштву, спољних и унутрашњих изазова, као и ниског нивоа поверења јавности у премијера, очински смо га позвали да поднесе оставку како би избегао шокове, могуће сукобе и трагичне преокрете

____________________________________________________________

       ПРЕД Јерменијом су нови унутрашњи потреси, а вероватно и пресудни моменти и дани.

       Удружена опозиција извела је своје присталице на нови митинг у Јеревану, након што је премијеру Николу Пашињану, којег је пре две године довела на власт из америчке амбасаде усмеравана улица, поставила ултиматум да до подне 8. децембра поднесе оставку.

       То се није догодило, па је опозиција објавила да ће њен протест бити почетак „мирног непокоравања власти“.

       У главној улози на протесту је Ишхан Сагателијан, један од лидера странке Дашнакцутјун. Он је прво замолио сународнике да се понашају оквирима закона и не подлежу провокацијама, па изговорио:

       „Никол, свеједно ћеш отићи! Отиђи без шокова, бар сада покажи бригу за наш народ, државу и државност! Не подривај унутрашњи живот наше земље. Твој одлазак је од виталног значаја за наш народ и државу!“

       Активисти и присталице опозиције блокирају централне улице Јервана, скандирајући: „Јерменија без Никола“ и „Никол је издајник“.

       Почела су хапшења.

       Пашињанов одлазак је затражила и Јерменска апостолска црква.

       Њен поглавар - католикос свих Јермена Гарегин II - позвао је Пашињана да поднесе оставку.

       У својој поруци верницима и нацији, Гарегин II је навео да народ после рата у Карабаху осећа бол и горчину губитака и да су бројне жртве и губитак значајног дела Карабаха нарушили национално јединство и солидарност:

       „Тешка ситуација и дубока унутрашња политичка криза створиле су нове опасности за нашу земљу, због чега је хитно потребно позабавити се озбиљним проблемима који су се појавили“.

 Гарегин II

       Католикос је пре овог иступа сазвао Архијерејски сабор Јерменске апостолске цркве и Врховни црквени сабор. Разговарао је и са председником Јерменије, спикером парламента, лидерима свих важнијих партија, а и са самим Пашињаном.

       Основни захтев је формулисао овако:

       „Због растућих тензија у друштву, спољних и унутрашњих изазова, као и ниског нивоа поверења јавности у премијера, очински смо га позвали да поднесе оставку како би избегао шокове, могуће сукобе и трагичне преокрете“.

       Гарегин II позвао је парламент да уважи захтеве јавности, изабере новог премијера и формира владу националног јединства јер ће само влада професионалаца која ужива поверење јавности моћи да реши проблеме са којима се земља суочила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари