Повика на трасере, а лисице...

Анонимни стручњак поводом експлозија у чачанској "Слободи" и складишта код Параћина

о Тврдња да је избио пожар од активирања трасера и да су од њега активиране остале гранате - у најмању руку је врло чудна изјава за једног стручњака јер то једноставно није могуће

о Најмање пет озбиљних људи оставило је изјаве у полицији у Параћину да су видели авионе како долећу из Бугарске и Румуније, али је званичан извештај био да складиште нису ракетирали НАТО авиони

   РЕЋИ да је избио пожар од активирања трасера и да су од њега активиране остале гранате је у најмању руку врло чудна изјава за једног стручњака! Трасер служи да би могао да се прати лет пројектила (то је нека супстанца, рецимо фосфор, која сагоревајући емитује јаку светлост) и активира се сагоревањем барутног пуњења у метку, или артиљеријској гранати. Трасер се не активира упаљачем. Упаљачем се активира експлозивно пуњење.

   Ако је упаљач у гранати, кад га активирате граната експлодира! Ово зна и мало дете. Нема везе о каквој гранати се ради - функција упаљача је да активира експлозивно пуњење у гранати. Гранате се зато и праве - да би експлодирале. Активрају се преко упаљача - зато се зове упаљач. Кад год је могуће, упаљачи се држе одвојено од експлозивног пуњења. Код муниције већег калибра то је - УВЕК! Само БУДАЛА држи упаљач у гранати (у контакту са експлозивним пуњењем), а да то није непосредно пре употребе гранате, и та будала заврши на робији, ако се пре тога не разнесе у парампарчад!

   Може упаљач да се монтира у гранату и тако и складишти, али само код муниције мањег калибра. Чак се и ручне гранате складиште тако да су упаљачи одвојени од тела са експлозивним пуњењем.

   ШТЕТА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

   Дакле, упаљач не активира трасер, али и од сагоревања тог трасера не може да избије пожар који ће да активира гранате које се налазе у близини и које су комплетиране (са упаљачима на себи!), јер тај пожар мора да буде мало јачи и да траје мало дуже, а не да буде краткотрајан и од неке мале количине било ког пиротехничког средства. Па нису гранате од папира!

   Рећи да је избио пожар од активирања трасера и да су од њега активиране остале гранате заиста је, у најмању руку, врло чудна изјава. Једном сам присуствовао уништавању амбалаже од муниције која се вратила са бојевог гађања у којој је грешком остала једна артиљеријска граната (од хаубице, а то је повеће парче - то је без барутног пуњења), са упаљачем на њој - која се пржила у ватри какву не можете да замислите (било је сандука на гомили висине неколико метара, ширине преко 20м, а то дрво гори као пакао. Ватра је била неколико метара висока - у сред лета, у сред дана, под Сунчевим зрацима!). Не знам колико минута је буктала, али сигурно не 1-2 секунде и ништа јој није било! НИШТА!

   Извађена је напоље, кад је примећено шта се дешава и све је било ОК. Нису гранате од папира и нису баш тако осетљиве - осетљиве су кад имају упаљач на експозивном пуњењу и кад ударите у њега, или кад је тако комплетирана граната дуже изложена високој температури - онда експлодира! БУМ!

   Дакле, то што је овде изјављено једноставно није могуће. Такође није било могуће оно што је потурено као званичан извештај исто таквих неких "стручњака" у оном уништењу складишта у Параћину, где је одлетело у ваздух муниције у вредности око 2 МИЛИЈАРДЕ УСД! Пре тога је неко из државног врха тадашње СРЈ покушао да распрода цело то складиште, малтене то и спровео, али је то на време заустављено!

  НИЈЕ СЕ "ЗНОЈИО ТНТ"

   Званичан извештај је био да је око 3-4 ујутро дошло до знојења ТНТ-а (то зна да се дешава, али на старом експлозиву, или на високим температурама, а овде није био случај ни једно ни друго - дању је сигурно било топлије, а експлозив се уништава пре него што застари и постане проблем. То се ради без већих проблема, јер је толаранција довољно велика.

   Најмање пет озбиљних људи, мештана, оставило јеизјаве у полицији у Параћину да су видели авионе како долећу из Бугарске и Румуније. Постоје и видео снимци експлозија на којима се чују авиони, можда чак и виде. Пуно људи ово зна, полиција ово зна - али је званичан извештај био да то складиште нису ракетирали НАТО авиони, већ се експлозив сам активирао и то тако да уништи неколико (ваљда све!) магацина, иако су они укопани(!!) тако да експлозија из једног не може да се пренесе у други.

   Цело скалдиште је уништено, иако је то НЕМОГУЋЕ без подметања експлозије или директног бомбардовања, или ракетирања, са пуно пројектила! А званично објашњење је било да се "ознојао ТНТ"! Да плачем, ил' да се смејем?! Па, и она два недужна војника у Топчидеру су се "међуобно поубијала", иако и мала деца знају да је истина другачија од верзије коју дају "стручњаци" по директиви.

   А шта мислите зашто је погинуло седам радника у Ужицу у оној експлозији и ко је ставио шапе на војну индустрију?!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари