Држава гаси Танјугове конкуренте

ПРОТЕСТ КОАЛИЦИЈЕ

НОВИНАРСКИХ И МЕДИЈСКИХ УДРУЖЕЊА

  • Предмет спора је - начин на који држава има намеру да подели 368 милиона динара за медије
  • Чини се да је коначни циљ ове одлуке гашење Танјугове конкуренције и успостављање државног монопола у сфери новинских агенција, упозорава се у саопштењу

        БЕОГРАД, 20. децембар 2011. (ФоНет) - Коалиција новинарских и медијских удружења оштро је протестовала због начина на који Влада Србије намерава да примени одлуку о издвајању 368 милиона динара за медије, јер сматра да се тиме газе основни принципи недавно усвојене Медијске стратегије и подстиче принцип нелојалне конкуренције.

        У саопштењу се упозорава да се овај новац неће распоређивати путем пројектног финансирања, у складу са јавним интересом, него ће бити додељиван директно медијима буџетским корисницима, пре свега Танјугу.

        "Овом одлуком Влада Србије погазила је основне принципе недавно усвојене Медијске стратегије, али и акта која регулишу државну помоћ и њену контролу, нарушавајући принцип равноправности на медијском тржишту", указује се у саопштењу.

        Ова одлука је, како оцењује коалиција новинарских и медијских удружења, у супротности са кључним ставом Европске комисије да у свакој додели државне помоћи мора бити јасно дефинисан јавни интерес.

        "С обзиром на чињеницу да се агенција Танјуг издржава од новца пореских обвезника, а послује и на тржишту, овом одлуком Влада Србије наставља да подстиче принцип нелојалне конкуренције, додатно угрожавајући пословање преостале две новинске агенције", напомиње се у саопштењу.

        Уместо да ради на стварању равноправних услова на тржишту, стоји у саопштењу, држава наставља са праксом финансирања медија који се налазе у њеном власништву, потпуно занемарујући јавни интерес и кршећи правила слободног тржишта и принципе за које се залаже ЕУ.

        "Чини се да је коначни циљ ове одлуке гашење Танјугове конкуренције и успостављање државног монопола у сфери новинских агенција", упозорава се у саопштењу.

        Потписници саопштења су Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијација локалних независних медија Локал прес.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари