Кијев тражи за 120 долара јефтинији гас

Русија и Украјина на прагу договора о цени и транзиту гаса

  • Jучерашњи преговори председника Русије Дмитрија Медведева и председника Украјине Виктора Јануковича уз учешће премијера РФ Владимира Путина донели одређене резултате
  • Руски гас можда ће коштати Украјину 230 $ за хиљаду кубних метара уместо сада важеће цене од 354 долара

       СУШТИНСКИ напредак постигнут је на преговорима између Русије и Украјине о испорукама природног гаса – саопштила је новинарима прес секретар председника РФ Наталија Тимакова.

       «Преговори председника Русије Дмитрија Медведева и председника Украјине Виктора Јануковича, уз учешће премијера РФ Владимира Путина, донели су одређене резултате" – рекла је она.

       "На договору су даље радили Алексеј Милер (шеф Гаапрома) и Јуриј Бојко (министар енергетике Украјине). Разматрано је питање транспорта гаса преко Украјине и постигнут је суштински напредак, што ће омогућити потписивање споразума у интересу обе стране" – рекла је Тимакова

       Украјина ће добити ревизију гасних уговора са РФ јер сматра да је цена гаса висока, док су трошкови транспорта неоправдано ниски. А шта се „крчка“, открива  изјава шефа Нефтогаза Јевгенија Бакулина да би Украјина била задовољна ценом за руски гас од 230 $ за хиљаду кубних метара уместо сада важеће цене од 354 долара.

       Русија тврди да важећи уговори одговарају свим захтевима европског гасног тржишта, иако је спремна да размотри предлоге Украјине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари