На Јалти острво Тузла додељено Украјини

МОСКВА И КИЈЕВ ПОДЕЛИЛИ АЗОВСКО МОРЕ И КЕРЧЕНСКИ МОРЕУЗ

         ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Украјине - Владимир Путин и  Виктор Јанукович - потписали су споразум о морским границама у Азовском мору и Керченском мореузу. Споразум је потписан после петог завршног заседања међудржавне руско-украјинске комисије у Јалти.

         Лидери две државе потписали су и декларацију о руско-украјинском стратешком партнерству.

         Током преговора стране су се договориле да спорно острво Тузла припадне Украјини, а да Русија сачува «право» на пролаз бродова кроз Керченски мореуз.

         Преговори о разграничењу трајали су више година. Став Украјине о морској граници заснивао се на томе да је између бивших совјетских република - РСФСР и Украјине -  постојала нека административна граница у Керченском мореузу.

         Русија је, пак, истицала да у Совјетском Савезу није било административних граница у акваторијама унутрашњих мора између савезних република, зато није било и нема никаквих легитимних докумената савезног или републичког нивоа које одређују границу у датом региону.

         Став Москве се своди на то да је административна граница постојала на карти само визуелно и да разграничење није имало никакву правну основу.

         Председници Русије и Украјине су 28. јануара 2003. године потписали Споразум о руско-украјинској државној граници у којиј је одређена копнена граница између две земље.

         У члану 5. овог споразума статус Азовског мора и Керченског мореуза био је дефинисан као унутрашње воде две земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари