Први крак за првих 27,5 милијарди кубних метара

У НЕМАЧКОМ ЛУБМИНУ СВЕЧАНО ПУШТЕН У РАД

ПРВИ КРАК ГАСОВОДА „СЕВЕРНИ ТОК“

  • Главни велики бели вентил „Северног тока“ - на свечаности у Лубмину - први су заједно симболички окренули руски поредседник Дмитриј Медведев и немачка канцеларка Ангела Меркел, а онда су руке на њега положили и француски премијер Франсоа Фијон и холандски премијер Марк Руте
  • Градња „Северног тока“ испод Балтичког мора почела је априла 2010. године, а његов извршни директор, Матијас Варниг, у Лубмину је изјавио: „Чинимо све да други крак пустимо у рад до краја октобра 2012. и надамо се да ће тако и бити. И овај део пројекта имаће општеевропски карактер“

        РУСКИ гас почео је - првим краком  „Северног тока“ - да тече испод Балтичког мора од лучког града Виборга (недалеко од Санкт-Петербурга, уз границу са Финском) до немачког Лубмина. Четири земље ЕУ -Немачка, Француска, Белгија и Холандија - њиме ће у наредних годину дана добити 27,5 милијарди кубних метара природног гаса и још више се везати за Русију и њене потнецијале, а Украјина и Пољска као досад кључне транзитне земље за експорт руских енергената на Запад остаће без могућности, коју су протеклих година обилато користиле, да такав свој положај користе за притисак на Москву и своје гополитичке комбинације.

        Кључне фигуре свечаности пуштања првог крака у рад, одржане у Лубмину, били су, сасвим природно, руски председник Дмитриј Медведев и немачка канцеларка Ангела Меркел. Њих двоје су први заједно симболички окренули главни велики бели вентил „Северног тока“ на немачкој балтичкој обали, а онда су руке на њега положили и француски премијер Франсоа Фијон и холандски премијер Марк Руте.

Постројење у Лубмину

        Меркел је у Лубмину истакла да ће овим гасоводом, чији ће други крак бити готов до наредне јесени и имати исти капацитет као и први, Европљани и Русија бити блиско повезани у наредних пет  деценија.

        Градња „Северног тока“ почела је априла 2010. године, а његов извршни директор, Матијас Варниг, изјавио је: „Чинимо све да други крак пустимо у рад до краја октобра 2012. и надамо се да ће тако и бити. И овај део пројекта имаће општеевропски карактер“.

        Сувласници „Северног тока“ су: „Гаспром“ са 51 одсто, немачки Wintershall Holding i E.ON Ruhrgas (по 15,5%), француски GDF Suez и нидерландская Gasunie (по 9%).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари