Запад и даље зазире и од сваке и од јаке Русије

КАКО СУ РУСКУ ВЕЛИКУ РОКАДУ – СКОРИ ПОВРАТАК ПУТИНА У КРЕМЉ - ДОЖИВЕЛИ У БЕРЛИНУ, ЛОНДОНУ  И ВАШИНГТОНУ?

  • Најсуздржанија Ангела Меркел која је једноставно саопштила: да је унапред спремна да сарађује са „сваким председником Русије“

  • Амерички сенатор, републиканац Џон Меккејн којег је Барак Обама поразио на председничким изборима, јавно позвао Белу кућу да прекине сваку сарадњу са Русијом, а претходно је Путину прижељкивао судбину Мубарака и Гадафија

  • Би-Би-Си: Западни лидери су и досад са муком проналазили заједнички језик са Путином, а сада ће морати да се помире с тим да опет морати да с њим имају посла. Запад је у једном периоду имао осећај да је Медведев чврст либерал који жели да остане у Кремљу, али је конгрес Јединствене Русије све то распршио

  • «Вашингтон пост» - са неком врстом прикривеног жаљења – констатовао  да су «изузетно мале шансе да било шта спречи повратак Путина следеће године у Кремљ»

  • «Фајненшел тајмс» проценио да ће Путинов трећи председнички мандат – поготово на краткорочном плану – бити «добра новост за финансијска тржишта»

        МОСКОВСКО „очекивано изненађење“ – договорена велика рокада између руског председника и премијера која ће уочи лета 2012. вратити Владимира Путина у Кремљ – на Западу је примљено углавном прохладно. Без ентузијазма који би сигурно уследио да је Дмитриј Медведев, који се сматра либералнијим и мекшим саговорником, добио шансу за други узастопни председнички мандат.

        Немачка канцеларка Ангела Меркел није себи допустила да покаже ни најмање разочарење. Једноставно је саопштила: да је унапред спремна да сарађује са „сваким председником Русије“. Њен официјелни представник за медије, Штефан Зајберт, само је додао: „ Канцелар веома добро сарађује са председником Медведевом и наставиће да сарађује са сваким председником РФ јер су Немачка и Русија повезане стратешким партнерством“.

        Поводом Путиновог скорог повратка на сам врх руске државне пирамиде, дакле, ни речи. Никакве емоције.

        Амерички сенатор, републиканац Џон Меккејн којег је Барак Обама поразио на председничким изборима, одлучио се за двоструку критику. Прво је изјавио: «Изненађење, изненађење, шокантне новости из Москве – Путин добио прилику да опет буде изабран за председника Русије!» Да би се, у наставку, обрушио на Обаму: « Грешка је што Бела кућа иде на зближавање са Русима. САД не треба да сарађују са Русијом и да избегавају контаке са сваком њеном влашћу».

        Званични представник америчког Савета за националну безбедност, Томи Витор, саопштио је да ће Вашингтон и даље радити на «позитивном ресетовању односа са Русијом», независно од тога ко ће следеће године постати њен нови председник. А Меккејн?

Kонгрес Јединствене Русије

        Он је, једноставно, наставио своју познату русофобску линију. Искористио је прилику да Москву поново оптужи да «стално крши људска права» и да је претња безбедности Европе и, нарочито, држава бивших чланица СССР. А да би све било јасније, вреди подсетити да је Меккејн Владимиру Путину прорицао (прижељкивао) најпре судбину Хосни Мубарака, а пре који дан и Моамера Гадафија. При том је био уверен да се у Русији «могу поновити либијски догађаји».

        Утицајни «Вашингтон пост» - са неком врстом прикривеног жаљења – констатује  да су «изузетно мале шансе да било шта спречи повратак Путина следеће године у Кремљ». И овај лист је истовремено, што је такође индикативно, Медведева назвао «либералним лицем руске власти».

        Пословично суздржанији Бритнаци, овог пута су били, најблаже речено, знатно емотивнији.

        «Последице Путиновог повратка (у Кремљ) постаће видљиве и спољном свету. Западни лидери су и досад са муком проналазили заједнички језик са Путином, а сада ће морати да се помире с тим да опет морати да с њим имају посла. Запад је у једном преиоду имао осећај да је Медведев чврст либерал који жели да остане у Кремљу, али је конгрес Јединствене Русије све то распршио» - оценио је Би-Би-Си.

        «Гардијан» је објавио да је повратак Путина доказ да «Русија напушта демократски пут» и да његов нови долазак на положај шефа државе може резултирати погоршавањем односа са Западом и да западне престонице зато брине сигурна перспектива Путиновог камбека у Кремљ.

        Међутим, «Фајненшел тајмс» је проценио да ће Путинов трећи председнички мандат – поготово на краткорочном плану – бити «добра новост за финансијска тржишта».

        Симптоматично је и што британски медији - док су сами Немци тим поводом више него суздржани и одмерени – предвиђају и трења у руско-немачким односима. Због тога што је кабинет Меркелове био оријентисан на «подржавање  Медведева и његових модернизацијских иницијатива».

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари