Гардијан саветује Енглезе да не иду у Русију

ИПАК, ХИЉАДЕ НАВИЈАЧА ЕНГЛЕСКЕ, ВЕЋ ЈЕ УПЛАТИЛО ОДЛАЗАК И ШАНСЕ ДА ОДУСТАНУ СУ МИНИМАЛНЕ

        Новинар лондонског „Гардијана“, који прати енглеску репрезентацију од Светског првенства у Италији 1990. године, написао текст о томе зашто Енглези не би требало да иду на Мундијал у Русији.

        Уз неизбежан политички контекст, какав је свакако дипломатски рат Велике Британије и Русије након насилне смрти некадашњег руског шпијуна Сергеја Скрипаља, за кога Енглези тврде да су га отровали Руси, новинар „Гардијана“ Филип Корнвол објавио је колумну о томе зашто би за навијаче репрезентације Енглеске било превише рискантно да овог лета оду у Русију и бодре национални тим на Мундијалу.

        Новинар „Гардијана“ је подсетио на Европско првенство у Француској 2016. године када су руски хулигани кидисали на Енглезе, остављајући за собом крваве главе и пустош (двојици Енглеза је трајно промењен живот због повреда главе), већ у уводу закључивши да су то довољно добри разлози за избегавање Русије.

        Ипак, хиљаде навијача Енглеске, већ је уплатило одлазак у Русију (Каљининград, Волгоград...) и шансе да одустану су минималне, додаје новинар „Гардијана“.

        „Када су руски хулигани напали Енглезе пред утакмицу ове две репрезентације у Марсеју 2016. године, француске власти су саопштиле да је реч о групи од око 150 добро утренираних нападача, од којих су поједини били и добро наоружани. Било је, нажалост, и довољно Енглеза спремних за кавгу и невоље, али је постојала и јасна разлика између пар пијаних са једне стране и организованих Руса, са друге стране, који су имали шипке, чекиће... И док су британске власти јасно и одмах осудиле енглеске хулигане, одговор и став Руса био је другачији“, наводи новинар „Гардијана“.

        Подсетио је на изјаву званичника Руске фудбалске уније и политичара Игора Лебедева који је, малтене, похвалио тучу руских и енглеских навијача на стадиону у Марсеју током утакмице (завршено 1:1).

        „Не видим ништа лоше у томе што су се навијачи потукли. Сасвим супротно: Браво, момци! Само тако!“.

        У тексту „Гардијана“ се подсећа и да је озлоглашени руски хулиган Александар Шпригин два пута депортован из Француске током Европског првенства.

        „Нереди и насиље нису били изненађење... Пре Европског првенства у Француској, Енглеска се пре тога сусрела са Русијом октобра 2007. године, а на тој утакмици руски навијачи су гађали свим и свачим супарничке навијаче. Утакмице у руском првенству или оне које руски клубови играју у Европи често су праћене разним видовима насиља које не можете да видите у Великој Британији“, пише новинар „Гардијана“.

        Он сумња у искрену борбу руских власти против хулигана и искреност представника руских власти да ће Мундијал протећи безбедно и у миру.

        „Судећи према ономе што се догађало у Марсеју и како су тада реаговали поједини носиоци власти, овакве тврдње не би требало сматрати озбиљним. Организоване банде и даље спроводе насиље на фудбалским теренима“, написао је новинар „Гардијана“, наводећи случајеве када су „навијачи“ московског Спартака испалили ракету на судију меча против Марибора у Лиги шампиона или недавну тучу у Билбау, пред утакмицу Лиге Европе.

        Новинар лондонског листа Филип Корнвол додаје и да је расизам готово нормална ствар у Русији, истичући да су агресивне пароле и скандирање, вређање играча по расној основи, бацање банана на терен као „добар дан“.

        „Док руски клубови добијају казне од UEFA због расизма, Руска фудбалска унија кажњава тамнопуте играче због одговара на те увреде! У фебруару ове године, навијачи московског Спартака су на Твитеру поставили фотографију свог фудбалера из Бразила како се сунча, уз коментар: Погледајте како се чоколада топи на сунцу!“, пише новинар „Гардијана“.

        Поткачио је и Светску фудбалску федерацију (FIFA).

        „Наравно, одлуку да Русија буде домаћин светског првенства донела је FIFA, тело које је растргнуто хапшењима високих функционера после скандала у вези са корупцијом“, додаје новинар.

        И поред свега овога, многи енглески навијачи биће у Русији на Мундијалу.

        Британска премијерка Тереза Меј у среду саопштила да ће Британија протерати 23 руских дипломата за које сумња да су шпијуни, што је „највеће протеривање дипломата“ од периода Хладног рата. Уједно, њен кабинет одлучио је да ниједан политички представник Велике Британије, нити члан краљевске породице не иде на Мундијал у Русији.

        „Ја нећу. Или бар - највероватније нећу бити тамо. Део мене сматра да није вредно преузети толики ризик и да бих одласком тамо дао на неки начин легитимитет одлуци да Русија буде домаћин турнира. Ипак, после 25 година гледања Енглеске на разноразним светским првенствима широм света, не бих волео да то пропустим. Ако Енглеска дође до полуфинала, бићу у авиону за Русију...“, написао је он, уз закључак:

        „Навијач Манчестер јунајтеда, који је ишао у Ростов на утакмицу Лиге Европе, био је шокиран када је у хотелској соби видео упутство о томе шта треба да ради у случају да га киднапују. Одлуком да Русији додели домаћинство, FIFA је киднаповала моје наде, баш као и наде сваког навијача Енглеске“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари