IFAB: Фудбал без судијских грешака - ускоро!

ИНФАНТИНО НАСТОЈИ ДА ОВА РЕВОЛУЦИОНАРНА ПРОМЕНА ЗАЖИВИ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У РУСИЈИ

        Марадонина „Божја рука“ (Аргентина - Енглеска на СП 1986), Лампардов непризнати гол (Енглеска - Немачка на СП 2010) и Анријево штоповање лопте руком пре асистенције Галасу (Француска - Република Ирска, бараж за СП 2010), само су неке од ситуација у којима су фудбалске судије правиле грешке очигледне целом свету и директно утицале на резултате важних утакмица.

        Водећи људи европског и светског фудбала дуго су се опирали увођењу видео технологије и тражили друга решења у циљу смањивања броја грешака и повећања регуларности.

        Двојици „стандардних“ помоћних судија придодата су још двојица, на гол-аут линијама, али смо управо у Србији, на последњем „вечитом“ дербију, могли да се уверимо да ни то није довољно, јер је Црвена звезда постигла водећи гол након што се лопта нашла изван игралишта.

        Зато је тело задужено за правила фудбалске игре (IFAB - International Football Association Board) у јуну 2016. одобрило експериментално увођење видео асистената - судија које седе за монитором (поред терена, у посебној кабини, или на неком трећем месту), прате ТВ пренос утакмице и у случају пропуста или грешке „алармирају“ главног судију путем слушалице у његовом уху, а могу и да провере спорну ситуацију на захтев колеге са терена.

        Пријатељска утакмица Француска - Шпанија (0:2), одиграна у уторак, донела је две ситуације у којима је видео асистент помогао да се преиначе две погрешне одлуке.

        Прво је због офсајда поништен гол Антоана Гризмана, кога је немачку судија Феликс Цвајер испрва признао, а затим је признат гол Ђерара Деулофеуа, првобитно поништен јер је помоћни судија подигао заставицу.

        У првом случају је пауза трајала 10, а у другом 40 секунди, пошто је ситуација била тежа за процену.

        Видео асистенти биће присутни на свим утакмицама Бундес лиге, почев од сезоне 2017/18, након што су Немци установили да је 45 од 59 судијских грешака, начињених током 21 кола актуелне сезоне, могло бити исправљено у консултацији са њима.

        Председник FIFA Ђани Инфантино настоји да ова револуционарна промена заживи на Светском првенству 2018. године у Русији, док у „колевци фудбала“, Енглеској, планирају видео асистенте на мечевима Лига купа 2017/18, а у Премијер лиги можда од сезоне 2018/19.

        Видео асистенти могу да интервенишу сами, или да провере шта се догодило на захтев главног судије, када су у питању голови, пенали, црвени картони и идентитет играча (дешава се да картон буде показан играчу који није направио прекршај).

        Било да је судија признао или поништио погодак, досудио пенал или није, видео асистент може да му помогне да промени погрешну и донесе исправну одлуку.

        Ова револуционарна промена донеће „сецкања“ игре и учиниће фудбал мање динамичним него што га деценијама знамо, али ће зато бити драстично смањена могућност да резултат утакмице буде скројен судијским грешкама, које ће се после препричавати и постати део фудбалског наслеђа, као што је случај са „Божијом руком“ Дијега Арманда Марадоне.

        Међутим, да је у то време било видео асистената, Аргентина у четвртфиналној утакмици можда не би победила Енглеску, а овако је касније постала шампион света...

„ОКО СОКОЛОВО“

        У неким такмичењима, као што је енглеска Премијер лига, користи се видео технологија, али само да би се брзо утврдило да ли је лопта прешла гол-линију или не.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари