Осим: Не мења се селектор после пласмана

НА МУНДИЈАЛУ СЕ НЕ УЧИ. МОРА ТАЧНО ДА ЗНАШ ШТА ХОЋЕШ, А НЕ ДА ЛУТАШ ИЗ УТАКМИЦЕ У УТАКМИЦУ

Ивица Осим

        Легендарни тренер, један од најбољих које је Југославија имала, Ивица Осим, о учешћу Србије на Мундијалу у Русији. „Не допада ми се како је Србија играла, било је много недостатака и грешака“. Србија нема мајсторе у тиму.

        Ивица Осим је предводио сјајну генерацију југословенских фудбалера на Светском првенству у Италији 1990. године. И дан данас остаје жал за пропуштеном приликом против Аргентине у четвртфиналу и оне пенал-серије која је, реално, могла да повуче и на другу страну. На југословенску страну.

        Било је то пре тачно 28 година. 30. јуна 1990. године, када је Томислав Ивковић одбранио пенал Дијегу Марадони, али то није било довољно, јер су Драган Стојковић-Пикси, Драгољуб Брновић и Фарук Хаџибегић лоше или непрецизно извели једанаестерце...

        „Штраус са Грбавице“ је, несумњиво, један од најбољих тренера које је имала бивша заједничка држава.

        На поменутом Мундијалу у Италији се код „Швабе“ (други Осимов надимак) тачно знало ко шта ради у тиму, која му је улога, шта може, а Сарајлија није одступао од својих идеја и кад је наилазио на неодобравање дела јавности. Није са на то ни обазирао.

        Данас 77-годишњак гледа утакмице, наравно и текући Мундијал у Русији као фудбалски заљубљеник, али „поткован“ да анализира и коментарише из стручне визуре.

        У интервјуу „Спортском журналу“, Осим је говорио и о партијама репрезентације Србије на Светском првенству.

        Није импресиониран. Штавише.

        „Знам да се многима у Београду неће свидети, али не допада ми се како је Србија играла. Било је ту многих недостатака, недопустивих за тако велико такмичење“, каже Осим.

        Уз ограду да није потпуно упознат са фудбалским приликама у Србији, односно дешавањима у Фудбалском савезу Србије и око репрезентације, легендарни тренер каже да нема примедби око састава, јер су позвани најбољи.

        „У тиму није било играча који су ту морали да буду“, додаје Осим у интервјуу за „Спортски журнал“.

        Као једну од највећих грешака наводи то што је селектор смењен (Славољуб Муслин) након успешних квалификација.

        „Не мења се селектор после пласмана на Мундијал. Само они који се баве тренерским послом или се макар мало разумеју у фудбал, знају шта значи и колико је тежак посао створити добру атмосферу у екипи, уигравати тим, направити препознатљиву игру. За то треба времена, чак и године и када све то урадиш, избориш пласман на Мундијал, смене селектора. Све се то лако уништи, а грешке се скупо плаћају. Није то био случај само са Србијом, још неколико репрезентација је исто учинило. На Мундијалу се не учи. Мора тачно да знаш шта хоћеш, а не да луташ из утакмице у утакмицу. Ту се игра на резултат“.

        Изнео је још једно запажање о „Орловима“:

        „Незахвално је поредити ова времена са оним када сам ја био селектор, али имам утисак да у овом тиму Србије нема великих зналаца као што сам их ја имао - Савићевић, Стојковић, Сушић. Они су у моје време били мајстори који су једним потезом могли да реше меч. То су знали и противници и плашили су их се. У овом тиму Србије нема играча тог калибра. Можда грешим, али играма на терену ме нису убедили. Зашто је тако и зашто више нема таквих мајстора то је нека друга тема, али сада је чињеница да их нема“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари