Почиње 21. планетарни шампионат у Русији

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА НА СТАДИОНУ „ЛУЖЊИКИ“, „ОРЛОВИ“ СТАРТУЈУ У НЕДЕЉУ ПРОТИВ КОСТАРИКЕ

        Свечаном церемонијом отварања данас (16.30) у Москви на стадиону „Лужњики“ почиње 21. Светско првенство (14. јун - 15. јул), такмичење које од Уругваја 1930, па до сада, сваке четири године баца у други план све остале догађаје. Потом, од 17.00, игра се први меч између домаћина и Саудијске Арабије.

        За „Златну богињу“ у Русији бориће се 32 репрезентације, међу којима је и Србија. Круну брани Немачка, која је пре четири године била најбоља у Бразилу, управо на терену најтрофејније нације, са пет светских титула.

        „Орлови“ на Мундијалу стартују у недељу 17. јуна, дуелом против Костарике (14.00).

Навијачи Нигерије тражили да за меч против Хрватске на стадион донесу кокошке

        Навијачи Нигерије затражили су дозволу да на стадион у Калињинграду, где њихова репрезентација игра против Хрватске, понесу кокошке, али им је локална власт то забранила.

        - У наш информативни центар стиже мноштво најразличитијих захтева. Тако су навијачи Нигерије питали да ли могу да на стадион унесу кокошке. То је њихов симбол који уобичајено користе на свим утакмицама, али смо им одговорили да то не долази у обзир - рекао је министар културе и туризма Калињинградске области Андреј Јермак.

Стојковић: Ни реми није трагедија, само да не изгубимо!

        Победа би била огроман корак ка осмини финала, реми нам не би сметао, а о поразу нико и не размишља. Ово је рачуница првог голмана Србије Владимира Стојковића који са нестрпљењем чека недељни меч 1. кола наше групе на Мундијалу у којој ћемо у Самари да одмеримо снаге са Костариком.

        - Ово ми је трећи Мундијал у каријери и волео бих да га запамтим мало лепше него претходна два. Пред нама је прво искушење против Костарике у недељу и верујем да већ на старту можемо да стигнемо до победе која би нам свима олакшала живот у наставку такмичења - каже Стојковић.

Најбољи играч СП

        Нејмар је фаворит за најбољег играча СП с квотом 9,00. Квота на Месија је 10, на Гризмана 13, на Роналда 20...

Дејан Станковић: Аустралију не заборављам

        Трећи Мундијал ће овог лета у Русији уписати Владимир Стојковић и на тај начин ће се изједначити са рекордером по броју утакмица у националном тиму и по броју учешћа на светским смотрама фудбала Дејаном Станковићем.

        Почео је легендарни ас српског фудбала своје путешествије кроз највећу фудбалску причу у Француској 1998, наставио је у Немачкој осам година касније, а завршио у Јужној Африци 2010.

        На шта прво помислите када се помену ваша три учешћа на СП?

        - На част и привилегију коју сам добио носећи дрес моје земље на највећем фудбалском такмичењу и то не једном него три пута. То су успомене за цео живот и најлепша сећања.

Први задатак за српског арбитра на СП: Мажић стартује већ у првом колу

        Најбољи српски фудбалски арбитар Милорад Мажић делегиран је за четвртог судију на утакмици између Уругваја и Египта на Светском првенству у Русији.

Просинечки о Мундијалу: Хрватска може далеко, Србија има тешку групу

        Некадашњи југословенски фудбалски репрезентативац, Хрват Роберт Просинечки, оценио је да је пред Србијом тежак задатак да прође групу на Мундијалу, у којој су Бразил, Швајцарска и Костарика, али да има шансе да такмичење настави у нокаут фази, додавши да да сматра како је садашња селекција Хрватске сазрела да направи велики успех.

        - Зависи и од тога који ће завршити у групној фази, уколико Хрватска буде прва у групи, онда може јако далеко да догура.

VAR систем први пут на великом такмичењу

        Оно по чему ће за сва времена бити упамћено СП у Русији је чињеница да ће први пут бити коришћена видео технологија. ВАР ће помагати судијама у спорним случајевима код постизања гола, код додељивања црвених картона, свирања пенала и утврђивања идентитета играча. Једни сматрају да ће увођење компјутера донети правду, други су убеђени да ће то убити емоције и кварити доживљај свима, а на крају турнира видеће се да ли је фудбал добио или изгубио уз ВАР.

Наградни фонд 400 милиона долара

        Слава је примарни мотив најбољима, мада ни новчане награде нису занемарљиве, а укупан наградни фонд је 400 милиона долара. Од тога, победнику припада 38 милиона, финалисти 28, полуфиналистима 24 (треће место) и 22 (четврто место), четвртфиналистима по 16, учесницима осмине финала по 12, и онима који такмичење заврше у групи по осам.

Долази 20 лидера

        На отварање шампионата доћи ће 20 лидера земаља учесница шампионата. Један број ће их доћи на церемонију отварања, а други и на финалну утакмицу. То је доказ да медијска хајка Лондона и Вашингтона против тога да Русија буде домаћин шампионата није уродила плодом.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари