Звезда у Алматију: Крај или почетак приче?

ФУДБАЛЕРИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ КРЕНУЛИ НА ПУТ СА ЦИЉЕМ

ДА НАДОКНАДЕ 0:2 ПРОТИВ КАИРАТА

Миодраг Божовић

        Ако изгубе, остаће упамћени као генерација фудбалера Црвене звезде која је најраније елиминисана у евро-куповима и то од најслабије рангираног ривала. Ако победе тј. надоканде 0:2 из Београда, биће то тек наговештај лепе приче, јер је за очекивати да ће екипи Миодрага Божовића у 2. колу квалификација за Лигу Европе, против јерменског Аларшкета или шкотског Сент Џонсона, када јој се прикључе сва појачања, бити много лакше него против казахстанског Каирата. А после, ко зна...

        Има ли, међутим, Грофова војска снаге за подвиг у далеком Алматију?

        Црвено-бели су на пут испраћени поруком навијача која се односи на једну од најславнијих битака у српској историји: „Колубарска битка ушла је у историју ратовања као јединствен пример да се војска, којој је предвиђен потпун слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу пораз“.

        Екипи је, дакле, поручено да не иде у Казахстан са истакнутом белом заставом, а тренер Миодраг Божовић је и сам најавио да се тако нешто неће догодити.

         „Докле год постоји шанса, борићемо се. Уз мало среће, можемо до повољног резултата“, рекао је искусни стратег на конференцији за медије дан уочи пута.

        Божовић верује да однос снага из првог меча није реалан приказ, јер је његов тим од 2. минута играо са играчем мање, а уз то је погодак у финишу првог полувремена, за 0:1, примио из офсајда.

        Он се, ипак, сложио да црвено-бели нису имали снаге за више од 60. минута игре, што ће и у реваншу бити највећи проблем.

        Без обзира што овај пут, претпостављамо, неће играти скоро цео меч са 10 играча, вицешампион Србије је тек кренуо у сезону после двадесетак дана припрема, док се ривал налази у „топ“ форми, са 19 мечева казахстанског првенства иза себе, а шест (плус Куп) од краја маја, када је Звезда играла последњу такмичарску утакмицу пре ових квалификација.

        Овом темом отвара се питање зашто се у Црвеној звезди није на време размишљало о физичкој спреми екипе, када се одавно знало да ће црвено-бели кренути квалификације од првог кола. Да ли су на „Маракани“ рачунали да ће на жребу имати више среће и добити ривала којег ће моћи да победе и са „пола снаге“?

        Ако је тако, неозбиљно је за један професионални клуб, који као бивши шампион Европе не би смео себи да дозволи елиминацију већ у првом колу евро-такмичења, било да се ради о Лиги шампиона или Лиги Европе.

        Морали су црвено-бели унапред да воде рачуна које би играче тренер могао да има на располагању, јер се знало да ће најбољи из прошле сезоне, Дарко Лазовић и Александар Катаи, отићи (овај други се игром случаја вратио), а да младе играче о којима се причало као будућем костуру тима очекује Светско првенство на Новом Зеланду.

        Требало је, дакле, више пажње посветити онима који нису били у првом плану код тренера Ненада Лалатовића, јер сада управо они „бију битку“ са Каиратом (Ковачевић, Савићевић, Орландић, Паркер) или на време довести појачања. Добро, за ово последње се још и најмање може замерити јер се заиста не памти да је Звезда икада овако рано имала тим на окупу.

        Али се и не памти да је овако рано почела сезону, па зато само двојица (Рендулић и Веред) од пет нових играча имају право играња против сутрашњег ривала.

        Да ли ће и Матос, Вијеира и Ибањез добити прилику да чују добро познати хук са трибина Звездиног стадиона када се играју међународне утакмице, сазнаћемо у четвртак увече.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари