Вучић: Бираћу пут мудрости уместо пута велике куражи јер желим да нас има више и да напредујемо брзо

У ПАЛАТИ „СРБИЈА“ УРУЧИО ВИДОВДАНСКА ОДЛИКОВАЊА ЗАСЛУЖНИМ ЛИЧНОСТИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА

* „Србија ће бити успешна земља на европском путу која чува традиционална пријатељства“

* „Видовдан је најважнији знак на нашем националном небу испод којег се окупљамо и тражимо разлог да постојимо. Он је путоказ и звезда коју пратимо. Без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се расули. Српски преци су на Косову пољу бранили цивилизацију и културу и истинске европске и српске вредности, а не земаљско замалена царство и у томе је наша морална вертикала

_____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је Србима у Републици Српској, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Хрватској и свуда у свету где живе да нико не може да сруши српско народно јединство, те да Србија жели да сачува своју самосталност и независност.

       "Живимо и у државама широм света, али имамо исти језик, културу, имамо Видовдан који нас увек окупља", рекао је Вучић у Палати Србија у Београду на свечаности на којој је уручио видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама.

       Он је додао да Срби морају да гледају и друге народе који живе са њима и да са њима имају најближе односе - од Мађара, до Бошњака, Словака, Хрвата и других, јер их "све исте муке муче".

       "Зато данас, на дан када се све види, хоћу да им кажем да ћемо заједно да пребродимо све тешкоће и да ћемо да подижемо Србију која ће бити успешна земља, која ће да чува самосвојност и традиционална пријатељства, и бити на европском путу, али која никад неће дозволити да неко угрози њену независност и право да буде своја на своме", истакао је Вучић.

       Он је навео да се данас на Видовдан види да Србија корача брзо напред, брже него икад у својој историји и да је није лако зауставити на том путу, додајући да се поставља питање да ли изабрати пут велике куражи или мудрости.

       "Бираћу пут мудрости, уместо пута велике куражи, јер желим да нас има више, да имамо бољу економију, да напредујемо брзо. Али и када се јавно одричем велике куражи, ипак је неће бити мање него што су нас преци задужили. Нека живи јединство српског народа", поручио је Вучић.

       Говорећи о значају Видовдана, Вучић је нагласио да Срби вековима сваког 28. јуна одговарају на иста питања - да ли славе победу или пораз, јунаштво или узалудну жртву, те да се одговори на та питања мењају од генерације до генерације, а заборавља се да историја може да буде само једна.

       Он је истакао колико тај датум значи за опстанак државе и нације.

       "То је најважнији знак на нашем националном небу испод којег се окупљамо и тражимо разлог да постојимо. Он је путоказ и звезда коју пратимо. Без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се расули", рекао је Вучић.

       Он је навео да су српски преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу и истинске европске и српске вредности, а не "земаљско замалена царство", те да је у томе и та морална вертикала.

       "На Видовдан Срби не певају, него се са скрушеним пијететом сећају", поручио је Вучић.

       Он је добитницима видовданских одликовања захвалио за љубав према Србији и за све што су учинили за Србију, чије су грађане усрећили.

       "Самим тим ви сте постали део нашег националног неба. Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, звезде, митове, нови живот, нове инспирације, да у Видовдану тражимо нашу будућност", поручио је Вучић.

       Говорећи о свом другом председничком мандату, Вучић је истакао да не постоји већа част него два пута заредом добити тако велику подршку народа, али ни већа обавеза и одговорност, посебно у тешким временима.

       "Данас на Видовдан размишљам - да ли нам је најважнија храброст да чувамо све наше или за нијансу мудрост да градимо будућност, или нам је потребно и једног и другог, таман да сачувамо самосталност и независност у одлучивању и да будемо свој на своме и опстанемо", рекао је Вучић.

       Он је навео да је лако рећи да се треба држати само храбрости, али да се плате и пензије деле захваљујући мудрости и памети и погледу у будућност земље, привлачењу инвестиција, јер без тога не би било ни снажније војске, ни снажније Србије.

       "Морамо да идемо у Европу и гледамо у Европу да бисмо имали све што имамо и будућност за нашу децу, али истовремено морамо да имамо и храброст да им кажемо да хоћемо да сачувамо своју самосталност, да имамо своје мишљење које не мора увек да им се свиди. Ваљда је и то Европа, различито мишљење и поглед на свет", рекао је Вучић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари