МИЛЕР: Градња Јужног тока почиње децембра 2012.

МЕДВЕДЕВ ЗАТРАЖИО ОД ГАСПРОМА ДА НОВИ МАГИСТРАЛНИ ГАСОВОД

ИМА ГОДИШЊИ КАПАЦИТЕТ ОД 63 МИЛИЈАРДЕ КУБНИХ МЕТАРА

Алексеј Милер

            ГАСОВОД Јужни ток треба градити тако да његов максимални годишњи капацитет буде 63 милијарде кубних метара природног гаса - руски председник Дмитриј Медведев ставио је ово до знања првом човеку Гаспрома Алексеју Милеру.

            Указивање Медведева није било случајно јер су се претходних дана у неким медијима биле појавиле „претпоставке“ да би Јужни ток могао имати и „нешто мању годишњу проточност“. Могући повод вероватно треба тражити и у околности да је Украјина опет почела да задржава за себе део руског гаса намењеног Европи.

            Зато је и Милер поновио: „Оријентишемо се, наравно, на максимални капацитет“. Ово је утолико значајније што је Медведев додао „и сама представа о томе како ће се градити гасовод повезана и са преговорима са украјинским партнерима зато што постоје разне могућности да он буде још моћнијим“.

            Из речи наведених речи Медведева није могло да се поздано закључи да ли ово „буде још моћнијим“ значи да би годишњи капацитет могао да буде и нешто већи од поменутих 63 милијарде кубних метара годишње.

            Милер је, иначе, рефереисао шефу државе, да је Гаспром са партнерима спреман градњу Јужног тока започне већ децембра 2012. године.

            Јужни ток ће, да подсетимо, имати четири „цеви“, а капацитет сваке треба да буде 15,57 милијарди кубних метара гаса годишње. Оријентациона вредност целе инвестиције биће 15,5 милијарди евра.

            Партнери Гаспрома у пројекту су: италијанска компанија Eni, немачка Wintershall и француска EdF. Акционарски удели су подељени овако: Гаспром - 50%, Eni - 20%, Wintershall и EdF - по 15%.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари