Дачић се пожалио Путину да је Србија геостратешки окружена чланицама НАТО

НАГЛАСИО И ДА ЈЕ СРБИЈА У ВЕОМА ТЕШКОЈ ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ

  • ПУТИН: Међу Русијом и Србијом одувек су били посебни односи, нарочито блиски односи - и у духовној, и у хуманитарној, па и у економској сфери. Русија је и даље највећи инвеститор у економији у Србији. Имамо много заједничких крупних интереса и пројеката
  • Руски лидер позвао Томислава Николића да посети Руску Федерацију у време које њему буде највише одговарало
  • ДАЧИЋ: Ви знате да смо у веома тешкој позицији. Постоји претња нашим националним интересима. Прошли смо период рата и бомбардовања. Због тога имамо веома тешку економску ситуацију

        КРУНА првог дана дводневне посете премијера Ивице Дачића Москви био је његов разговор са шефом руске државе Владимиром Путином.

       Председник РФ примио је Дачића у својој подмосковској резиденцији у Ново Огарјову.

       Отворени део разговора - у којем је председник Владе Србије домаћина обавестио о току преговора о Косову и Метохији - протекао је овако:

       ПУТИН: Међу Русијом и Србијом одувек су били посебни односи, нарочито блиски односи - и у духовној, и у хуманитарној, па и у економској сфери. Знам да сте већ имали темељне преговоре са председником владе Руске Федерације.

       У вези са тим, хоћу да укажем да се наша робна размена, на жалост, у прошлој години нешто мало смањила, али да почетком 2013. региструјемо пораст од 38 одсто, а то је добар знак.

       Русија је и даље највећи инвеститор у економији у Србији. Имамо много заједничких крупних интереса и пројеката. Уверен сам да ће Ваши преговори са владом РФ бити добар замајац даљем развоју наших економских веза.

       Пре неки дан сам имао прилику да разговарам са председником Србије и молим Вас да му пренесете моје најбоље жеље. Ова околност потврђује да се међу нашим земљама у политичкој сфери настављају контакти на свим нивоима, укључујући и највиши.

       Молим да пренесете председнику мој позив да посети Русију у време које њему буде највише одговарало.

       ДАЧИЋ (на руском): Велико хвала господине председниче. Веома ми је пријатно што сам овде. Поздрављам Вас у име српског народа, у име Републике Србије.

       Велико Вам хвала за подршку коју пружате принципијелној политици Србије поводом Косова и Метохије. Српски народ и Србија памте, знају и мисле да је Русија најбољи пријатељ српског народа и Србије. И зато Вам још једном велико хвала у име целог српског народа.

       (Преко преводиоца): Веома се радујем што је дошло до ове посете. Досад сам био много пута у Русији, али никад као премијер. Овога пута сам дошао као премијер и веома ми је драго што сам добио такву могућност.

       Последњи премијер који је посетио Русију био је Војислав Коштуница. То је било пре више од пет година.

       Србија има блиске односе са Руском Федерацијом у свим областима: у економији, политици, култури, безбедности, одбрани итд.

       Ви знате да смо у веома тешкој позицији. Постоји претња нашим националним интересима. Прошли смо период рата и бомбардовања.

       Због тога имамо веома тешку економску ситуацију.

       И наш геостратешки положај је веома лош. Све суседне земље, осим Босне, или су већ чланице НАТО пакта или настоје да уђу у ту организацију - подвукао је на крају Дачић.

       Судећи по најавама и по ономе што је руски премијер Дмитриј Медведев претходно рекао колеги из Београда - не треба сумњати да је Путин понудио да Русија подржи Србију уколико се реално одлучи да се бори за КиМ у Савету безбедности УН држећи се резолуције 1244.

План даљег развоја хуманитарног центра у Нишу

       ПРЕМИЈЕР Ивица Дачић у Москви је са шефом руског Министарства за ванредне ситуације Владимиром Пучковом потписао план функционисања и даљег развоја руско-српског хуманитарног центра у Нишу до 2015. године.

       „Министар Пучков је одао признање руководству Србије за показану чврстину и доследност у процесу формирања и функционисању хуманитарног центра“ - саопштила је портпарол Министарства за ванредне ситуације Ирина Росиус.

       Према њеним речима, 25. априла ће бити размотрена „приоритетна питања даљег развоја центра“.

       Росиус је додала да се већ формирају материјално-техничке резерве центра које су већ достигле сто тона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари