Брнабић: Рекла сам Куртију у Тирани да Србија и Косово* нису једнаки јер је Србија - држава

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ САМИТ  З. БАЛКАНА БИО ТЕЖИ НЕГО ШТО ЈЕ ОЧЕКИВАЛА

* Курти рекао да „више не може овако да се сарађује“ и да је потребан „другачији формат у коме су Косово и Србија једнаки партнери“

_____________________________________________________

         ПРЕМИЈЕР Ана Брнабић изјавила је да је састанак у оквиру Самита западног Балкана у Тирани био тежи него што је очекивала и да су неки који су састанак исполитизовали, попут премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, добили адекватан одговор на провокације.

       Она је нагласила да је на Куртијеву изјаву о томе како "не може више овако да се сарађује" него у другачијем формату у коме су "Косово и Србија једнаки партнери", одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике јер је "Србија суверена држава, а такозвано Косово није".

       „Рекла сам му да је такве ствари најбоље оставити за дијалог", рекла је Брнабићева новинарима у Тирани и додала да је понашање Куртија било у складу са његовим маниром да "све почиње од њега и нове администрације".

       Током расправе на самиту, који се одвијао иза затворених врата, Курти је, према сазнањима РТС-а, тражио да се ревидира регионални ЦЕФТА споразум, у коме би самопроглашено Косово било признато као држава, а од премијера Србије тражио признање косовске независности.

       Брнабићева га је подсетила да такозвано Косово није чланица УН и да га не признаје пет чланица ЕУ.

       На Самиту су учествовали председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев и албански премијер Еди Рама.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари