Цицовић: У овим променама у свету Срби треба да се ухвате за све што им може бити од користи

БЕОГРАД: ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „СРБИ У ВИХОРУ НОВОГ СВЕТА“

* Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Континуирани напади на стубове идентитета српског народа - језик и писмо, веру, културу, традицију, хришћански морал ријетко када били фронтални, углавном су се дешавали кроз закулисне акције, допадљиве и заводљиве мале промене у свакодневном животу. А сада су видљиви и све очигледнији

* „Зато сматрам важним – нагласио је Цицовић - да одбраном идентитета, а Косово и Метохија су његов симбол, на сваки начин оснажујемо и повећавамо идентитеску снагу и сваког од нас, и свих нас - саборношћу, самопоуздањем, самопоштовањем, неупитном љубављу према роду и народу и држави... Србија и Српска треба да имају исте погледе и рјешења за одбрану свог идентитета и српског народа

* „Ако Срби нису, а нису, кадри да промене свет или бар неки велики догађај у њему, морали би бити кадри – рекао је Цицовић - да из оног што се у свету догађа, издвоје сваки, ма и најмањи, детаљ који би нама могао бити од користи“

___________________________________________________________

         ШЕФ Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да Србија и Српска не морају увек имати идентичне погледе на догађаје у свету, али да би морале да имају исте погледе и иста решења кад је реч о одбрани свог идентитета и целог српског народа.

         Цицовић је у Београду - на панел дискусији "Срби у вихору новог света", у организацији Српског просвентог и културног друштва "Просвјета", уз подршку Представништва - рекао да српски народ мора бити јединствен и сабран и у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор.

Млађен Цицовић

         Он је напоменуо да су континуирани напади на стубове идентитета српског народа - језик и писмо, веру, културу, традицију, хришћански морал ретко када били фронтални, него се углавном дешавали кроз закулисне акције, допадљиве и заводљиве мале промене у свакодневном животу.

         Међутим, додао је он, тај начин је у овом турбилентном времену прерастао у, и те како, видљиве нападе на српски идентитет, који су све очигледнији.

         „Зато сматрам важним да одбраном идентитета, а Косово и Метохија су његов симбол, на сваки начин оснажујемо и повећавамо идентитеску снагу и сваког од нас, и свих нас - саборношћу, самопоуздањем, самопоштовањем, неупитном љубављу према роду и народу и држави", истакао је Цицовић.

         Он је нагласио да само човек који верује у себе и свој народ, своју цркву и традицију, који користи и брани своје писмо и свој језик од туђих штетних утицаја, може бити сигуран и свестан борац за слободу свог народа и своје државе.

         „Морамо, дакле, бити јединствени и сабрани у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор", поручио је Цицовић.

         Он се нада да ће Срби, као народ, и као и њихове државе, политички изборити све своје битке.

         „Верујем да сваки разговор о Српској, Србији и Србима може на свој начин допринети бољим одговорима на српска питања у нама ненаклоњеном времену", рекао је Цицовић.

         Овај скуп је допринос тражењу правих одговора на најважнија питања времена у којем Америка покушава остати једина сила /уз своје сателите из Западне Европе/, а Русија тражи, и, како оцењује Цицовић, налази начина да ту монополарност озбиљно доведе у питање, па и у стање из којег полако клизи у прошлост.

         „Ако Срби нису, а нису, кадри да промене свет или бар неки велики догађај у њему, морали би бити кадри да из оног што се у свету догађа, издвоје сваки, ма и најмањи, детаљ који би нама могао бити од користи", додао је Цицовић.

          На скупу су говорили и социолог Слободан Антонића, сенатор Републике Српске социолог Милимир Мучибабић и историчар Александар Раковић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари