И српским научницима база са 70 милиона патената

 СРБИЈА

ПОСЛЕ ПРИСТУПА ЕВРОПСКОЈ ПАТЕНТНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

    БЕОГРАД, (ФоНет) - Чланством Србије у Европској патентној организацији, научници из наше земље имају могућност да њихови патенти буду део европског простора, где се годишње призна око 50.000 патената, изјавио је министар просвете Жарко Обрадовић, после састанка са председником Европског завода за патенте Беноом
Батистелијем.

    Патенти пријављени у Србији биће део признатих патената на простору Европе, што је основа да патентирани производи из Европе буду део нашег простора и омогуће трансфер савремене техологије из Европе у Србију, рекао је Обрадовић на конференциј за новинаре.

    Србија је у октобру прошле године приступила Европској патентној организацији и постала њена 38. чланица.

    Обрадовић је напоменуо да је реч о тржишту од 600 милиона људи, за које се патентирају производи, а оно што Србија добија као чланица је заштита патената, промоција на ширем простору, сигурност страних инвеститора и доступна искуства развијених земаља.

    За научнике Србије посебно је значајна база података Европског завода, који садржи 70 милиона патентних докумената, додао је он.

    Председник Европског завода за патенте Беноа Батистели је предочио да је неопходно градити систем интелектуалне својине Србије, како би се она окренула европском, а не само унутарнационалном тржишту, нарочито имајући у виду развој привреде, засноване на знању.

    "Европски завод за патенте жели са Владом Србије да размотри конкретне пројекте, у прилог развоју потенцијала за патенте у Србији, који тренутно није велики, али ми верујемо да има своје капацитете", изјавио је Батистели, који борави у дводневној посети Београду, чиме ће се озваничити чланство Србије у највећем и најуспешнијем регионалном систему за заштиту проналазака у свету.

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари