“Косово је нарко-средиште Европе”

Директор руске федералне службе за контролу промета наркотика Виктор Иванов у Београду

  • Успостављен је систем испоруке авганистанског хероина у Европу баканском рутом а Косово је дистрибутивни центар дроге која одлази у европске земље – упозорио Иванов
  • Нарко картели Косова од транзита хероина из Авганистана зарађују око три милијарде евра годишње, што је два путавећи износ од комплетног буџета Косова - указао Иванов.
  • Русија предлажила формирање балканске антинаркотичке петорке која би укључивала Русију, Србију, Црну Гору, Македонију и Албанију
  • Килограм хероина на Косову кошта 10.000 евра, а у земљама западне Европе достиже цену од 150.000 евра

      БЕОГРАД,(ФоНет) - Директор руске Федералне службе за контролу промета дрога Виктор Иванов упозорио је да велику забринутост изазива успостављен систем испоруке авганистанског хероина у Европу баканском рутом и истакао да је Косово дистрибутивни центар дроге која одлази у европске земље.

      "Наглашавам да је Косово својеврсно нарко средиште Европе", рекао је он и истакао да се о томе не слажу Русија и Србија, већ и полицијске структуре европских земаља, Еуропол и Стејт департмент.

      Иванов је на конференцији за новинаре у руској амбасади, по завршетку посете Београду, напоменуо да је претходних дана са званичницима у Србији разговарао о балканској рути испоруке дроге, јер је дошло до пораста испоруке у Европу, што изазива забринутост.

      Он је рекао да подаци говоре да килограм хероина на Косову кошта 10.000 евра, а у земљама западне Европе достиже цену од 150.000 евра.

 

      Онда видите колика је исплативост и колико то има значај на Косову, где је незапосленост велика и где таква ситуација стимулише развој трговине наркотицима, нагласио је Иванов.

      Према његовим речима, информације српске стране, али и европских партнера, показује да на Косову функционише 15 јаких нарко картела.

      Нарко картели на Косову од транзита хероина из Авганистана зарађују око три милијарде евра годишње, што је два пута већи износ од комплетног буџета Косова, указао је Иванов.

      Он је истакао да се на Косову велике количине дроге, које стижу из Авганистана, уситњавају и затим колима и аутобусима превозе ка Европи.

      Иванов је нагласио да су нарко картели са Косова чвсто повезани са италијанском мафијом.

      Он је напоменуо да је Русија предлажила формирање балканске антинаркотичке петорке која би укључивала Русију, Србију, Црну Гору, Македонију и Албанију чији био циљ био да се ефикасније бори против трговине наркотицима.

      То је предлог руске стране за расправу, објаснио је он и додао да се нада да ће се до краја године доћи до решења за формирање балканске антинаркотичке петорке.

      Иванов је у понедељак са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем потписао споразум о сарадњи у борби против трговине опојних дрога.

      Он је током боравка у Београду разговарао и са министром спољних послова Вуком Јеремићем, министром одбране Драганом Шутановцем и шефом кабинета председника Србије Миодрагом Ракићем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари