ЛАВРОВ: Са УН нико није скинуо одговорност за Косово

ВУК ЈЕРЕМИЋ И ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СРЕЛИ СЕ - У МОСКВИ - ДВАДЕСЕТИ ПУТ

  • Повеља УН и Резолуција 1244 представљају једиствени међународно-правни основ за решавање тог питања - оценио је руски министар иностраних послова
  • Ниједна влада Србије - нагласио је Јеремић - неће прихватити прекрајање граница наше земље насилним путем, ни садашња ни будућа, до решења се може доћи само договором две стране који би био потврђен у УН
  • Јеремић је додао да ће Србија као једну од тема за 67. заседање Генералне скупштине предложити мирно решавање конфликата путем преговора и да ће се управо у том духу одвијати и његово председавање

        МИНИСТАР спољних послова Србије и председавајући Генералном скупштином УН Вук Јеремић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сложили су се у Москви да се међународна питања и кризе, укључујући и питање Косова, могу решавати само на бази међународног права и да насилни кораци и решења нису прихватљиви.

        На заједничкој конференцији за медије у Москви, Јеремић је истакао да Србија и Русија имају веома блиске погледе по готово свим питањима, укључујући и питање Косова, и да је та блискост потврђена и данас.

        Он је подсетио да се Србија оштро супротставила покушају сецесије и једностране промене својих граница и да је у томе увек имала принципијелну подршку Русије.

        Истичући да нерешавање питања КиМ представља највећи безбедносни изазов за западни Балкан, Јеремић је рекао да је Резолуција СБ УН 1244 једини основ за постизање решења.

        Са тиме се сложио и Лавров и додао да у том процесу улогу имају и Уједињене нације.

        „Повеља УН и Резолуција 1244 представљају једиствени међународно-правни основ за решавање тог питања. Нема другог пута осим дијалога Београда и Приштине. УН на Косову имају свој мандат и морају га испунити“, рекао је он.

         Он је подсетио да је генерални секретар УН Бан Ки Мун, током недавне посете Србији, одговарајући на питања, рекао, „ако су га добро цитирали“, да УН немају никакву улогу у дијалогу Београда и Приштине.

         „Ја бих пошао ипак од тога да са УН нико није скинуо одговорност за ситуацију по питању Косова и рачунам да наше колеге из Њујорка исправно схватају мандат који су добиле на основу одлуке Савета безбедности“, истакао је Лавров.

           Јеремић је рекао да је територијални суверенитет Србије над Косовом гарантован Резолуцијом 1244 и док у СБ УН не буде пронађено неко друго решење он не види да постоји простор за неке промене.

          Он је изразио уверење да ће и будућа влада Србије наставити да се активно ангажује како би спречила нова признања независности Косова.

          „Ниједна влада Србије неће прихватити прекрајање граница наше земље насилним путем, ни садашња ни будућа“, казао је Јеремић и додао да се до решења за ово питање може доћи само договором две стране који би био потврђен у УН.

         Јеремић је у јуну изабран за председавајућег Генералном скупштином УН, а с тим у вези, данас је у главном граду Русије поручио да ће избалансираним руковођењем највишим телом УН настојати да оправда поверење указано Србији.

         Истичући да је шеф српске дипломатије изврстан кандидат за ту функцију, Лавров је рекао да тај избор представља признање и Србији и Јеремићу лично.

         „Пред њим су тешки задаци јер Генерална скупштина треба да пронађе колективне одговоре на светске изазове, а од председавајућег зависи да ли ће постојати могућност да земље чланице дођу до избалансираног решења“, рекао је Сергеј Лавров.

          Вук Јеремић је додао да ће Србија као једну од тема за 67. заседање Генералне скупштине предложити мирно решавање конфликата путем преговора и да ће се управо у том духу одвијати и његово председавање.

         „Србија је изабрана на важно место. То поверење смо добили од већине држава чланица, захвални смо на томе. Само праведним избалансираним председавањем Србија ће оправдати то поверење“, истакао је Јеремић.

         Јеремић и Лавров су се сложили да насилни једнострани кораци нису пут за решавање међународних питања.

         „Србија је не тако давно и сама била жртва таквих корака и зато је веома осетљива на тако нешто“, нагласио је Јеремић.

        Јеремић је напоменуо да је данас његов последњи дан на функцији шефа дипломатије и да се „рука судбине умешала у то да га проведе баш у Москви“.

        Напомињући да се са Лавровом сусрео званично 20 пута, Јеремић је захвалио на подршци и додао да је у професионалном смислу пуно научио од руског министра.

        Упитан шта би посаветовао свом наследнику на месту шефа дипломатије Србије, Јеремић је истакао да је нови министар професионалац, у којег има пуно поверење, и да њему не требају савети.

        „Када је реч о односима Србије и Русије једино што бих му посаветовао је да освежи историјско знање“, закључио је Јеремић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари