НИКОЛИЋ У КРЕМЉУ: Србија иде у ЕУ, али неће бити у НАТО

ОФИЦИЈЕЛНИ САЈТ ПРЕДСЕДНИКА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ О СУСРЕТУ У КРЕМЉУ

  • ПУТИН: Ви знате да се ми према Србији не односимо само као према нашем традиционалном и веома важном партнеру на Балкану. Ми се према Србима односимо као према својој духовној браћи. Управо то је у фундаменту наших односа и данас и у будућности
  • НИКОЛИЋ: Уверавам Вас да је Србија партнер Русије на Балкану. Могу да Вам кажем да сам о овоме током предизборне кампање отворено говорио и грађанима Србије. Говорим сам им: „Сигурно ћу победити на председничким изборима. Не бих могао да победим једино кад би ми противкандидат био Владимир Путин“. Вас воле у Србији. Ви сте то заслужили тиме како предводите Русију
  • ПУТИН: Претпрошле године смо српској страни одобрили кредит у висини 200 милиона долара, а сада смо спремни да „пустимо“ и другу траншу од 800 милиона долара. Тај кредит треба да буде усмерен у развој инфраструктуре
  • НИКОЛИЋ: Србија се креће путем према ЕУ. То је дуг пут са неодређеним исходом. Ми ћемо преуређивати своју земљу према правилима која важе у Европској унији. Још нисам чуо да је услов за то да признамо независност Косова и Метохије. Ми на то не бисмо могли да пођемо чак ни кад бисмо у том моменту морали да прекинемо све преговоре
  • ПУТИН: Што се тиче сложених и осетљивих међународних проблема, Ви знате нашу позицију. Ми полазимо од неопходности остваривања одлука Уједињених нација, посебно резолуције 1244
  • НИКОЛИЋ: Србија по декларацији Народне скупштине има обавезу да се држи војног неутралитета и Србија неће бити у НАТО. О свему овоме сам отворено говорио грађанима Србије током изборне кампање и - победио сам. Гордим се и тиме што ћу водити Србију на начин који ће одговарати интересима и Србије и Русије
  • ПУТИН: Хоћу да Вас уверим да су и руководство Русије и руска јавност одлично упознати са Вашим односом према Русији и да ми тај однос високо ценимо

         ШЕФ руске државе Владимир Путин примио је у Кремљу ноивоизабраног председника Томислава Николића који је у Москви наступио на конгресу владајуће Јединствене Русије.

         Фактu преносе - од речи до речи - транскрипт отвореног дела сусрета Путин-Николић. Према официјелном сајту председника РФ:

         ПУТИН: Уважени господине Председниче!

         Дозволите да Вас поздравим у Москви и у Русији и да Вам лично честитам избор за председника Србије. Жеим вам да реализујете све што сте формулисали у свом изборном програму, а то од Вас очекују и грађани Србије.

         Задатака је много и нису лаки. Надам се да ће сарадња између Србије и Русије помагати реализацији како задатаака који су пред нашом земљом, тако и проблема које ће морати да решава руководство Србије.

         Што се тиче сложених и осетљивих међународних проблема, Ви знате нашу позицију. Ми полазимо од неопходности остваривања одлука Уједињених нација, посебно резолуције 1244.

         Не могу а да задовољством не приметим да се у области економске сарадње промет роба између наших земаља у 2011. повећао безмало један и по пут. Ниво руских инвестиција у економију Србије достигао је милијарду и 400 милиона долара. То је у целини добар показатељ.

         Претпрошле године смо српској страни одобрили кредит у висини 200 милиона долара, а сада смо спремни да „пустимо“ и другу траншу од 800 милиона долара. Тај кредит треба да буде усмерен у развој инфраструктуре. Руска страна је спремна за његову реализацију. Од својих партнера у Србији очекујемо конкретне предлоге и техничко-економске елаборате који би потврдили оправданост пројеката који се предлажу за реализацију у Србији. Молим Вас, господине Председниче, да дате потребни импулс управљачким и извршним структурама које се формирају.

         И, што је најважније, Ви знате да се ми према Србији не односимо само као према нашем традиционалном и веома важном партнеру на Балкану. Ми се према Србима односимо као према својој духовној браћи. Управо то је у фундаменту наших односа и данас и у будућности. Добро дошли.

         НИКОЛИЋ: Хвала, господине председниче.

         Честитам Вам на конгресу Јединствене Русије. Српска напредна странка, на чијем сам челу, има споразум о сарадњи са Јединственом Русијом. Ми смо управо изашли из изборног периода, победивши на парламентарниим и председничким изборима. Поносан сам што сам у то време предводио партију која је сарађивала са Јединственом Русијом. Гордим се и тиме што ћу водити Србију на начин који ће одговарати интересима и Србије и Русије.

         Захваљујем се на подршци коју је Русија пружила Србији, поготово што се тиче очувања суверенитета Србије над Косовом и Метохијом. Убеђен сам да ће се сарадња између Србије и Русије развијати веома брзо.

         Уверавам Вас да је Србија партнер Русије на Балкану. Могу да Вам кажем да сам о овоме током предизборне кампање отворено говорио и грађанима Србије. Говорим сам им: „Сигурно ћу победити на председничким изборима. Не бих могао да победим једино кад би ми противкандидат био Владимир Путин“. Вас воле у Србији. Ви сте то заслужили тиме како предводите Русију.

         Србија се креће путем према ЕУ. То је дуг пут са неодређеним исходом. Ми ћемо преуређивати своју земљу према правилима која важе у Европској унији.

         Све до овога момента, још нисам чуо да је услов за то да признамо независност Косова и Метохије. Ми на то не бисмо могли да пођемо чак ни кад бисмо у том моменту морали да прекинемо све преговоре.

         Србија по декларацији Народне скупштине има обавезу да се држи војног неутралитета и Србија неће бити у НАТО. О свему овоме сам отворено говорио грађанима Србије током изборне кампање и - победио сам.

         Знам за кредит који је Русија понудила Србији:  200 милиона долара је било усмерено на подршку. То је био најпростији пројекат. Уверавам Вас да ћемо учинити све што буде потребно да Србија понуди добре пројекте за реализацију кредита који јој даје Русија.

         Кад смо се спремали за изборе, разрадили смо  много пројеката и даћемо Русији понуду за заједничка улагања. Државе и народе, у принципу, повезују економски интереси, али Србију и Русију сједињује и нешто много веће. И, што се брже буде подизао животни стандард руског народа, то ће се брже подизати и животни ниво српског народа. Зато Вам жеим много успеха у реформама које сте започели.

         Молим Вас да се договоримо о новој посети након што положим заклетву и званично постанем председник Србије.

         Потрудићу се да Србија што пре добије нову владу чији ће задатак бити да одмах успостави тесну сарадњу са Владом Русије.

         Хвала Вам за све што сте досад урадили за Србију и што ћете чинити убудуће.

         ПУТИН: Велико хвала, поштовани господине Председниче.

         Имам за Вас једну необичну молбу. Бивши председник Србије Борис Тадић Ваш је политички опонент. Са њим смо током многих година радили као партнери. Необичност моје молбе је у томе да му Ви пренесете моје речи азхвалности за заједнички рад и да му пожелите све најбоље.

         С нестрпљењем очекујемо да у Србији буду формирани звршни органи власти да бисмо могли да организујемо ефикасан заједнички рад.

         И, наравно, чим положите заклетву и преузмете дужност Председника - Ви ћете у свако време бити жељени гост у Русији. У свако време које Вама буде одговарало.

         Хоћу да Вас уверим да су и руководство Русије и руска јавност одлично упознати са Вашим односом према Русији и да ми тај однос високо ценимо.

         НИКОЛИЋ: Хвала.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари