Почетак апсолутно нове етапе у односима Србије и Русије

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ У СОЧИЈУ ПОЗВАО ВЛАДИМИРА ПУТИНА

ДА У ДЕЦЕМБРУ ОТВОРИ РАДОВЕ НА СРПСКОЈ ТРАСИ ЈУЖНОГ ТОКА

  • ПУТИН: Ви и ја смо се пре неколико месеци кратко сусрели и договорили да се поново састанемо да бисмо имали више времена да поразговарамо о нашим билатералним односима. Срећан сам што данас имамо такву могућност
  • НИКОЛИЋ: Захваљујем Вам се на подршци коју осећам код свих представника Русије са којима сам у контакту. Представници Србије, који су разговарали са представницима Русије, уверени су да је све ово почетак апсолутно нове етапе у односима између Србије и Русије
  • НИКОЛИЋ: Очекујемо почетак радова на Јужном току чији део ће проћи кроз Србију. Представници Русије и Србије сматрају да то може бити почетком децембра. Званично Вас молим да присуствујете отварању радова на српској траси Јужног тока

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић позвао је руског председника Владимира Путина - са којим се срео у Сочију - да дође у Србију да отвори радове на српској траси магистралног гасовода Јужни.

        Путин је на Николићев позив одобравајуће климнуо главом.

        Николић у радној посети Русији борави на позив Путина, а два лидера су се срела у летњој резиденцији руског председника Бочаров ручеј, на обали Црног мора.

        У српској делегацији су, поред председника, министри спољних послова и рударства, Иван Мркић и Милан Бачевић.

        Са руске стране у преговоре су укључени: шеф дипломатје Сергеј Лавров, министар енергетике Александар Новак, саветник председника за спољну политику Јуриј Ушаков и специјални саветник председника Александар Бабаков.

        Путин и Николић су размотрили развој сарадње између две земље у трговинско-економској и енергетској области, посебно реализацију стратешког пројекта Јужни ток.

        Ево како је официјелни сајт шефа руске државе пренео уводне и поздравне речи двојице председника:

        ПУТИН: „Поштовани господине председниче! Дозволите ми да вас срдачно поздравим у Русији. Ви и ја смо се пре неколико месеци кратко сусрели и договорили да се поново састанемо да бисмо имали више времена да поразговарамо о нашим билатералним односима.

        Срећан сам што данас имамо такву могућност.  

        На почетку разговора желео бих начелно да истакнем да би требало да почнемо од трговинско-економских веза.

        Прошле године нисмо имали лошу динамику - робна размена је порасла. Међутим, на жалост, у првој половини ове године видимо одређени пад. Треба да изанализирамо зашто и схватимо шта је потребно учинити да променимо ситуацију.

        Надам се да ће после формирања владе у Србији и именовања копредседника са обе стране и Мешовити комитет почети да озбиљно ради.

        Разуме се, спреман сам да размотримо и питања политичког карактера, да саслушам Ваше мишљење о ситуацији у региону. Добро дошли“.

        НИКОЛИЋ: „Хвала на позиву, господине председниче. Мислим да је ово наставк наших сусрета, али и почетак нових односа између Русије и Србије.

        Знам да постоји одређени застој, посебно у трговинској размени између Русије и Србије Међутим, то је због тога што је Србија пролазила кроз своје одређене проблеме: имали смо изборе, формирање нове владе.

        Формирана је влада, изабрани су чланови српског дела Мешовитог комитета који се већ састао у Москви. Очекујем да у том правцу и ми почнемо да радимо.

        Желим да вам захвалим за ваш лични допринос да аеромитинг у Београду, посвећен стогодишњици ратног ваздухопловства у Србији прође успешно, посебно за учешће три руска авиона. 

        Већ је дошло и до сусрета нашег министра одбране са Вашим сарадницима надлежним за војну индустрију. У области енергетике смо определили односе међу министарствима.

        Све у свему, представници Србије, који су разговарали са представницима Русије, уверени су да је све ово почетак апсолутно нове етапе у односима између Србије и Русије. 

        Захваљујем Вам се на подршци коју осећам код свих представника Русије са којима сам у контакту. То је добра основа на којој можемо наше односе градити тако да буду у интересу и Русије и Србије.

        Очекујемо почетак радова на Јужном току чији део ће проћи кроз Србију. Представници Русије и Србије сматрају да то може бити почетком децембра.

        Зато што што сами нису имали довољно храбрости за то, замолили су мене да вас позовем да узмете учешће у отпочињању радова на Јужном току. 

        Званично Вас молим да присуствујете отварању радова на српкој траси Јужног тока.“

        Према најавама Кремља, планирано је да се на састанку посебна пажња посвети питањима трговинско-економске сарадње, као и изградњи гасовода Јужни ток, а биће речи и о сарадњи у другим гранама привреде у којима је присутан руски бизнис попут металургије, машиноградње, туризма, банака.

        Из Кремља подсећају да на међународној сцени Русија и Србија иступају са блиских или подударних позиција у вези са већином кључних питања, а посебно се остварује конструктивна сарадња у вези са косовским питањем, где обе државе заступају принципијелан став да се дефинитивно решење проблема нађе путем дијалога Београда и Приштине на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН.

        Очекује се да радови на српској деоници гасовода Јужни ток, дугој 411 километара, почну у децембру, а процењена вредност радова је 1,9 милијарди евра.

        Према најавама, капацитет гасовода кроз Србију биће од 36 до 41 милијарде кубних метара годишње, а процењује се да ће за 25 година експлоатације Србија зарадити на име транспорта око четири милијарде евра.

        Гасовод би на територију Србије требало да уђе код Зајечара, а да изађе код Хоргоша или Бачког Брега, а један крак ће се одвајати ка БиХ и Републици Српској. Што се тиче сарадње на инфраструктурним пројектима, предстоји реализација руског кредита за реконструкцију српских железница од 800 милиона долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари