„У Србији се власт више неће освајати на улици”

ТАДИЋ:

5. ОКТОБАР ЈЕ ДЕМОКРАТСКО ЦИВИЛИЗАЦИЈСКО ОСТВАРЕЊЕ

  • После 5. октобра Србија је постала слободна земља, али проблем је у томе што нисмо довољно променили систем вредности и то је највеће разочарање 
  • Ако саберемо нереална очекивања, грешке влада од 5. октобра 2000. до данас и наше вечно уверење да је свака претходна влада била боља од постојеће, онда нам 5. октобар изгледа овако како нам изгледа: помало смо незадовољни, неки су јако разочарани, неки су очекивали много више... али, тако вам је то у животу, рекао је Тадић
  • ФАКТИ: Није преоблем, председниче, у непромењеном систему вредности, већ што и Србија, а не само 5. октобар, дели судбину неспособне и клептократске власти
  • ФАКТИ: Није Србија помало незадовољна – само власт која је изгубила тло под ногама може махнути на све руком у стилу „тако вам је то у животу”

        КРАЉЕВО, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је 5. октобар "демократско и цивилизацијско остварење" после кога се власт у Србији никад више неће освајати на улици, него на изборима, што не значи да ће се власт на предстојећим изборима променити.

        "Добра последица 5. октобра је да смо учврстили демократију и демократске институције и више никада неће бити потребно да се власт успоставља кроз протесте грађана и велике ризике, већ на једноставним изборима, али то не значи да ће доћи до промене власти на следећим изборима", рекао је Тадић приликом посете аеродрому "Морава" у Лађевцима код Краљева.

ДЕСЕТ ГОДИНА ЈЕ МАЛО

        Тадић је подсетио да је 5.октобра било неопходно успоставити демократску власт која је на изборима добила легитимитет и да је тада била потребна и додатна енергија да се тадашња власт убеди да мора доћи до смене.

        Према његовим речима, после 5. октобра, Србија је постала слободна земља, али проблем је у томе што није промењен систем вредности.

        "Ми нисмо довољно променили систем вредности и то је највеће разочарање. Они који познају људско друштво знају да у 10 или 11 година није могуће променити културу, нити је могуће после 10 година разарања извршити комплетну промену система у наредних 10 година", указао је Тадић.

НЕ СМЕМО ДА СЕ ПРЕДАМО

        Он је констатовао да људима није "довољно објашњено" у каквим околностима живимо и зато су, како је рекао, понекад очекивања нереалистична.

        "Ако се томе додају грешке свих влада од 5. октобра 2000. до данас, и наше вечно уверење да је свака претходна влада била боља од постојеће, онда нам 5. октобар данас изгледа овако како нам изгледа: помало смо незадовољни, неки су јако разочарани, неки су очекивали много више... али, тако вам је то у животу", рекао је Тадић.

        Не смемо да се предамо и морамо, поручио је, да идемо даље и да знамо шта нам је циљ.

        "Циљ нам је да решимо конфликте у региону, да подигнемо економију и запослимо људе и да идемо према чланству у Европској унији не да бисмо се формално учланили, него да бисмо побољшали конкурентност и квалитет нашег друштва. То су једноставни политички циљеви у наредних 10 година", закључио је Тадић.

 


Слични садржаји

Коментари