ПУТИН: Решење за Косово на основу 1244 и уз главну улогу УН

ПРЕДСЕДНИЦИ РУСИЈЕ И СРБИЈЕ У СОЧИЈУ ЗАЈЕДНО ПРЕД НОВИНАРИМА

  • Наше компаније су спремне да буду партнери у модернизацији енергетског сектора Србије -  нагласио је руски председник
  • Ромнијев улазак у Белу кућу био би минус, јер он не крије да Русију сматра америчким „непријатељем број један“, а плус је - оценио је Путин - што то Ромни не крије. Зато смо му, наставио је, захвални на отворености јер је таквим својим ставом само додатно потврдио колико је Русија у право што сматра да је амерички противракетни штит у Европи уперен против ње

        КОСОВСКИ проблем се мора решавати уз поштовање принципа Уједињених нација, изајвио је председник РФ Владимир Путин на заједничкој прес конференцији са председником Србије.

        „Решење проблема треба тражити у преговорима, на основама резолуције Савета Безбедности ОУН 1244 и уз водећу улогу УН“ - рекао је Путин.

        Он је подвукао да Русија има намеру да се поводом Косова чврсто придржава принципа Уједињених Нација. 

        „Наше компаније су спремне да буду партнери у модернизацији енергетског сектора Србије“ - рекао је Путин.

        Као пример успешне сарадње навео је реконструкцију подземног складишта гаса Банатски двор.

        Руском лидеру су новинари у Сочију поставили и више питања о другим актуелним темама.

        Одговарајући на једно од њих, Путин је рекао да ће други крак Северног тока биће пуштен у рад 8. октобра.   

        Потом је нагласио да ће Русија сарађивати и са Митом Ромнијем, ако он буде изабран за председника САД. Додао је да Москва поводом Ромнија види и плусеве и минусе.

        Ромнијев улазак у Белу кућу био би минус, јер он не крије да Русију сматра америчким „непријатељем број један“, а плус је - оценио је Путин - што то Ромни не крије. Зато смо му, наставио је, захвални на отворености јер је таквим својим ставом само додатно потврдио колико је Русија у право што сматра да је амерички противракетни штит у Европи уперен против ње.

        „Господин Ромни је, дакле, само оснажио наше позиције у преговорима и том крајње важном и осетљивом питању“ - закључио је руски лидер.

НИКОЛИЋ: Отворили смо нову страницу у односима Србије и Русије

  • Београд нема намеру да користи силу у решавању питања везаних за самопроглашену републику Косово, изјавио је Николић. Па подвукао: „Нећемо радити ништа на силу, већ ћемо радити у оквиру Уједињених нација“  
  • Размотрили смо, додао је, крупне пројекте у којима може да учествује „руски како приватни тако и државни капитал“, а такође и за заједнички наступ на тржиштима и политичке односе

        ОТВОРИЛИ смо нову страницу у односима Србије и Русије, изјавио је Томислав Николић после разговора са Владимиром Путином у Сочију.

        „Уверен сам да смо отворили апсолутно нову страницу у односима Србије и Русије који јесу засновани на заједничкој историји, вери, тредицији и култури, али и на обостраној економској користи“ - рекао је Николић.

        Размотрили смо, додао је, крупне пројекте у којима може да учествује „руски како приватни тако и државни капитал“, а такође и за заједнички наступ на тржиштима и политичке односе.

        Николић је указао да Србија покушава да испуни све услове да постане пуноправни члан Европске Уније.

        „Русија у томе не види никакав проблем за сарадњу“ - истакао је председник Србије.

        Шефови две државе су размотрили обим сарадње и застој у економским односима почетком 2012. године. А тежиште разговора је било на интензивирању сарадње и тражењу формуле „како достићи ниво кооперације који заслужују пријатељски и братски односи две земље“.

        Српски председник је истакао да је почела и нова етапа у заједничкој војно-техничкој сарадњи. Истакао је да ће чланови Мешовитог комитета имати много посла.

        Николић се поново, као и на почетку разговора, захвалио Руској Федерацији на учешћу у гашењу шумских пожара у Србији.

        „Захвални смо Русији што су њени авиони који се налазе у Нишу гасили пожаре. Мислим да ће такву захвалност исказати и суседи Србије које су добиле помоћ ове врсте“ - објаснио је Николић.

        Београд нема намеру да користи силу у решењу питања везаних за самопроглашену републику Косово, изјавио је Николић у Путиновом присуству.

        „Нећемо радити ништа на силу, већ ћемо радити у оквиру Уједињених нација“ - подвукао је Николић.

        Он је додао да Србија води преговоре са „привременим институцијама на Косову“ јер жели да њени грађани тамо „живе боље и сигурније“.

        Николић је изразио захвалност Русији и другим чланицама Савета Безбедности УН које нису признале независност Косова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари