СЛИСКА: Дума је склона да озбиљно размотри захтеве

У Москву стигао захтев 21.733 косовских Срба за добијање држављанства Русије – само фале Чарнојевић и Црњански

  • Заменик председника Доњег дома руског парламента (Дражавне Думе)Љубов Слиска оценила да се ради о "јединственом догађају у историји, да толико људи истовремено тражи држављанство друге земље"
  • Заменик председника Комитета Думе за међународне односе, Андреј Климов (Јединствена Русија), изјавио је да о обраћању може да се и не расправља, обзиром да је наводно у супротности са законодавством Руске Федерације
  • Насупрот Климову, други члан истог комитета, Семјон Багдасаров (Праведна Русија), оценио је да је неопходно `донети све неопходне мере да се Србима који су се обратили, додели руско држављанство`, па подвукао: «У случају да захтев буде одбијен – биће нанета штета и интересима и ауторитету Русије».

        ВЛАДА Русије `анализира` захтев косовских Срба да добију руско држављанство, изјавио је један функционер Министарства спољних послова, уз констатацију да је тешко рећи о колико захтева се ради, пошто је "процес у току".

        Изјавио да захтеви за добијање руског држављанства не стижу само са Косова, већ и од Срба који имају статус избеглица и расељених особа.

        У амбасаду РФ у Београду 14. новембра је, иначе, дошао захтев 21.733 косовских Срба за добијање дрављанства Русије. Петиција у којој се тражи да се Србима са Косова додели држављанство упућена је Државној Думи РФ.

        Заменик председника Доњег дома руског парламента Љубов Слиска је оценила да се ради о "јединственом догађају у историји, да толико људи истовремено тражи држављанство друге земље".

        Слиска је рекла да је парламент "склон да озбиљно размотри" захтеве.

Љубов Склиска

        Међутим, заменик председника Комитета Државне Думе за међународне односе, Андреј Климов (Јединствена Русија), изјавио је да о обраћању може да се и не расправља, обзиром да је у супротности са законодавством Руске Федерације, објавио је московски лист Комерсант.

        Али, насупрот Климову, други члан думског комитета за међународне односе, Семјон Багдасаров (Праведна Русија), оценио је да је неопходно `донети све неопходне мере да се Србима који су се обратили, додели руско држављанство`. Па подвукао: «У случају да захтев буде одбијен – биће нанета штета и интересима и ауторитету Русије».

        Иначе, у коментару ТВ канала Русија 24 речено је и ово:

        «Број оних који желе да емигрирају са Косова у Русију у последње време је веома нарастао, изјавио је лидер српских активиста Златибор Ђорђевић. Он је изјавио да се нада да ће им Русија «дати заштиту и слободу коју није могла да обезбеди Србија».

        Званични представник руске амбасаде у Београду изјаво је да ће захтев бити уручен компетентним органима у Москви, истакавши да је питање о добијању држављанства Русије «доста сложено», пошто «мора бити да се испоштује низ услова».

        Многи европски медији пишу да ће се Москва тешко сагласити са давањем руског држављанства хиљадама Срба, обзиром да то може да заоштри њене односе и са НАТО-ом који се налази на Косову и Метохији, и са Београдом који овај корак може да оцени као мешање у унутрашње послове Србије.»

        А у осврту интернет инфо-портала Росбалт се процењује:

        «Треба истаћи да ће Русија, у случају удовољавања молби косовских Срба, морати да предузме неке мере заштите својих грађана у иностранству. Аналогна ситуација је била у Јужној Осетији где су многи житељи добили руске пасоше и замолили Москву да их заштити после почетка грузијске војне операције.»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари