Траже “права која Србија тражи за косовске Србе”

Протест Шиптара у Прешеву завршен усвајањем декларације

Фото: ФоНет

  • Двоструки стандарди које упорно примењује Влада Србије, фаворизујћи Србе на Косову, у исто време када Албанце у Србији дискриминише, представљају погрешан приступ", указује се у декларацији прихваћеној у Прешеву

      ПРЕШЕВО, - Председник општине Прешево Рагми Мустафа изјавио је ФоНету да је циљ протеста у Прешеву да упозоре на "дискриминацију која се спроводи према Албанцима" и оценио да је испуњавање захтева учесника протеста "предуслов европских интеграција Србије".

      "Ако хоћемо у Европску унију (ЕУ), онда Београд треба да престане са дискриминацијом и обезбеди једнака права свим људима", рекао је Мустафа.

      Како је објаснио Илир Садрију, један од организатора протеста одржаног у среду, млади Албанци траже равноправност у Србији.

      Са протеста је поручено да држава дискриминише, не само албанске ученике и наставнике, већ и целокупно албанско становништво у Прешевској долини.

      Од Владе Србије затражено је да хитно испуни обавеза које је прихватила споразумом 2001. године.

      Од међународне заједнице се тражи да се посвети примени стандарда заштите националних мањина у свим државама које су настале из бивше Југославије.

      "Двоструки стандарди које упорно примењује Влада Србије, фаворизујћи Србе на Косову, у исто време када Албанце у Србији дискриминише, представљају погрешан приступ", указује се у декларацији прихваћеној на протесту.

      То је, како се упозорава, штетно не само за српско-албанске односе, већ "носи и ризик дестабилизације за читав регион".

      Учесници протеста у Прешеву захтевају иста права која су загарантована и обезбеђена за Србе на Косову.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари