Харадинај: За Косово* су проблематични мини-Шенген и статус Газивода

ХОТИЈА УПОЗОРИО: АКО ЈЕЗЕРО БУДЕ У СПОРАЗУМУ – НАПУШТАМО КОАЛИЦИЈУ

* Неосуђени зликовац рекао: „Газиводе су језеро чија су 9,2 километра на територији Косова, а 2,7 је на територији Србије. Дакле, то је водена граница између Косова и Србије. Унутар Косова постоји и хидроелектрана. Не сматрамо да би то требало да буде трилатерални споразум где је Србија такође страна у будућности Газивода“

__________________________________________________________________

       ЛИДЕР шиптарске Алијансе за будућност Косова, Рамуш Харадинај, позвао је Авдулаха Хотија да не потпише споразум са Србијом у Белој кући ако у њега буде укључено и питање језера Газиводе, и најавио могућност да због тога напусти приштинску владајућу коалицију.

       „Газиводе су језеро чија су 9,2 километра на територији Косова, а 2,7 је на територији Србије. Дакле, то је водена граница између Косова и Србије. Унутар Косова постоји и хидроелектрана. Не сматрамо да би то требало да буде трилатерални споразум где је Србија такође страна у будућности Газивода“, казао је он.

       Додао је да су отворени да са америчким Министарством за енергетику разговарају о будућости Газивода, али не и за трипартитни споразум где је Србија такође странка у погледу будућности језера.

       Подвукао је да је са свим релевантним чиниоцима разговарао о уклањању тачке о томе из споразума, јер је, по његовим речима, то неприхватљиво.

       "Он (Хоти) нема моју и подршку Алијансе. Не знам каква ће бити судбина овог споразума. Апелујем на премијера Хотија да га не потписује", казао је Харадинај.

       Рекао је ипак да је срећан што се постиже споразум са Србијом уз посредовање САД, али сматра да су неки делови осетљиви.

       "Упознат сам са свим. (У споразуму) није било елемента признања. Било је неколико тачака међусобних односа, од којих је за једну, Тачку 10, Србија тражила уклањање. Постоје и друге тачке које су осетљиве, то је 'Мини Шенген', затим мораторијум на чланство у међународним организацијама на годину дана, али једина препрека неслагања око споразума је питање Газивода, за које не разумем зашто о томе треба да се сагласи и Србија", изјавио је Харадинај.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари