Хоти: Из Беле куће су за Косово* увек долазиле добре вести

ОЦЕНИО: „СПОРАЗУМ ЈЕ ВЕЛИКИ КОРАК У НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА ДВЕ ЗЕМЉЕ“

* Авдулах ХОТИ: Ради се о великим инфраструктурним пројектима којима је предвиђено улагање од милијарду евра на Косову. Имамо обећање председника Трампа и његове администрације да ће сви пројекти предвиђени споразумом почети да се остварују од следеће године

* Израелски премијер Бењамин НЕТАЊАХУ: «Захваљујем мом пријатељу председнику Србије Александру Вучићу за одлуку да призна Јерусалим као главни град Израела. Ја бих такође желео да захвалим мом пријатељу председнику Трампу за допринос том достигнућу»

    ___________________________________________________________________  

       ПРИШТИНСКИ премијер Авдулах Хоти оценио је да је споразум о нормализацији економских односа Косова и Србије «велики корак у нормализацији односа две земље», који треба да се оконча међусобним признањем.

       "Верујем да се ради о историјском споразуму у смислу значаја који има у правцу постизања коначног споразума. Из Беле куће су увек долазиле само добре вести за Косово, тако је и данас са споразумом који је постигнут у присуству председника Трампа и његове администрације после дугог посла који је урађен са саветником за националну безбедност и са амбасадором Гренелом", казао је Хоти новинарима после састанка у Белој кући.

       Према њему, два су главна питања у овом споразуму.

       "Као што знате, ради се о споразуму о нормализацији економских односа две земље и први је корак ка пуној нормализацији односа Србије и Косова. Ради се о великим инфраструктурним пројектима којима је предвиђено улагање од милијарду евра на Косову", казао је Хоти.

       Додао је да има обећање председника Трампа и његове администрације да ће сви пројекти предвиђени споразумом почети да се остварују од следеће године.

       Други значајан део споразума је израелско признање Косова, казао је он.

       Хоти је рекао да је у присуству председника Трампа телефоном разговарао са премијером Израела Бењамином Нетањахуом и да су се договорили да одмах започну припреме за успостављање дипломатских односа две земље.

       "Мислим да је ово изузетна вест за државу Косово. Она долази након две-три године блокада у новим признањима земље. Ова подршка која долази из Беле куће је од суштинског значаја за наш пут тамо где нам је место у европској породици, учлањењу у УН, ЕУ и НАТО", казао је косовски премијер.

       Премијер Израела Бењамин Нетањаху поздравио је најаву Србије о пресељењу амбасаде земље у Јерусалим.

       Потврдио је да ће Израел успоставити дипломатске односе с Косовом*.

       «Захваљујем мом пријатељу председнику Србије Александру Вучићу за одлуку да призна Јерусалим као главни град Израела. Ја бих такође желео да захвалим мом пријатељу председнику Трампу за допринос том достигнућу. Наставићемо напоре да преместимо више европских земља у Јерусалим", рекао је Нетањаху.

       До данас су само САД и Гватемала преселиле амбасаде у Јерусалим.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари