Хоти: Проглашавање независности је трајни процес о којем нико не може преговарати

О СВОЈИМ ПРИНЦИПИМА ЗА ПРЕГОВОРЕ ОБАВЕСТИО ОПОЗИЦИЈУ И АКАДЕМИЈУ НАУКА

* Нагласио да ће он водити преговоре, а прецизирао да су његови принципи: први не може се преговарати о територијалном интегритету, други - уставна организација Косова не може и  трећи – узајамно признање (са Србијом) а не модел две Немачке, са местом Косова* у УН и признањем од стране пет преосталих држава чланица ЕУ

________________________________________________________

        НОВИ шиптарски премијер у Приштини, Авдулах Хоти, изјавио је да ће дијалог о нормализацији односа са Србијом предводити он и обелоданио принципе на којима тражи да се заснива тај дијалог.

        Хоти је платформу Владе Косова за дијалог представио члановима Академије науке и уметности Косова.

        "Усвојили смо оквир дијалога унутар коалиције и обавестили опозицију. Оно што сви морају знати је да је проглашавање независности трајни процес о којем нико не може преговарати. Било је ситуација када лидерима то у овом процесу није било јасно", рекао је Хоти и додао да је позвао опозицију да се укључи.

        "Позвао сам опозицију, неки се нису одазвали, а неки су понудили сарадњу, али не и конкретну. Дијалог води премијер, нећу се такмичити ни са ким, јер имам јасне надлежности и оне су бетониране пресудом Уставног суда (из 2019 године)", рекао је премијер.

        Хоти је рекао да је први принцип о којем се не може преговарати, територијални интегритет.

        "Друго: Споразум треба да осигура да уставна организација Косова није део преговора и под три: споразум треба да буде постигнут у духу Устава Косова", рекао је Хоти.

        Хоти је навео да је циљ дијалога трајно узајамно признавање а не модел двеју Немачке, затим место Косова у УН и признање од стране пет држава чланица ЕУ.

        Хоти је рекао и да ће "форум који ће водити дијалог бити успостављен са политичким лидерима свих политичких странака, док ће Савет експерата бити формиран у кабинету премијера, где ће бити инклузивности".

        Навео је да ће тражити од Скупштине да формира парламентарну комисију за дијалог, коју би требало да води опозиција и додао да све треба да буде транспарентно и ни о чему се не сме расправљати иза затворених врата.

        Председник Академије наука и уметности Косова, Мехмет Краја рекао је да лидери на Косову често злоупотребљавају поверење људи, а део спољног фактора злоупотребио је косовско поверење за дијалог, те "неко жели САД, неко жели ЕУ", рекао је Краја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари