Курти: Дошло је време да и Србија прогласи независност од Косова*

„ТОКОМ РАЗГОВОРА НИЈЕ БИЛО НИКАКВИХ ИНЦИДЕНАТА – СИТУАЦИЈА НИЈЕ БИЛА НИ НА РУБУ ИНЦИДЕНАТА“

* „Друга страна је говорила о старим идејама. Ми смо дали четири идеје. Да се иницира СЕФТ-а споразум, да буде потписан мировни споразум да нећемо нападати једни друге. Да се из делегације Србије за нестала лица уклони Вељко Одаловић. Четврти предлог је био да Срби на КиМ имају национални савет, као Албанци у централној Србији»

* „Мислим да и Срби и Албанци и сви у региону, не само на Косову и у Србији, имају два главна захтева, а то су запошљавање и правда. То је највећа брига, а не то што Србија жели да злоупотребљава Резолуцију УН 1244 и каже да никада неће признати Косово»

___________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР привремених институција у приштини Аљбин Курти изјавио је данас да је приштинска страна у разговору у Бриселу била конструктивна и да је дала четири предлога.

       „Друга страна је говорила о старим идејама. Ми смо дали четири идеје. Да се иницира СЕФТ-а споразум, да буде потписан мировни споразум да нећемо нападати једни друге. Да се из делегације Србије за нестала лица уклони Вељко Одаловић”, рекао је Курти новинарима.

       Као четврти предлог који су дали он је навео питање мањина, односно билатерални реципроцитет по коме би Срби на КиМ имали национални савет, као Албанци у централној Србији, преноси Танјуг.

       „Наша последња три предлога су одбијена, али по питању СЕФТА није било одговора. Надам се да ће озбиљно размотрити овај наш предлог који смо данас дали”, рекао је Курти

       Истакао је након састанка у Бриселу да је проблем што не постоји међусобно признање Приштине и Београда.

       Курти је, у изјави новинарима, казао да је с његове тачке гледишта овај „први састанак о будућем дијалогу” био је конструктиван.

       „Биће тешко, али ја сам оптимиста, не зато што сам то увек, већ што сада имамо искрени приступ проблемима и суштина нашег конфликта је недостатак међусобног признавања. Нити Србија признаје Косово, нити Косово Србију”, истакао је он.

       Курти је подсетио да је и амерички председник Џозеф Бајден јасно рекао да је неопходно међусобно признавање.

       „Мислим да заједно можемо много брже него што други мисле да кренемо европским и евроатлантским путем. Наши односи би требало да се побољшају принципом реципроцитета”, поручио је он.

       С тим у вези је казао да, пошто у Србији постоје национална већа Албанаца и Бошњака, Национално веће Срба може да се успостави на Косову.

       „Тај реципроцитет, додаје, може допринети смањењу тензија и прекиду лоших односа”, додао је он, јавља Танјуг.

       Курти сматра да би било добро да „Косово и Србија потпишу декларацију о миру, уз јасну поруку да ниједна страна неће напасти другу”.

       Предлаже да се такав документ потпише дан после Самита НАТО у Бриселу, и да би то допринело сигурности и миру у региону и шире.

       На питање новинара Танјуга да ли у прилог томе иду и радикални ставови косовских званичника који подстичу нападе на Србе и верске објекте, Курти је узвратио тврдњом да на КиМ нема међуетничких проблема на Косову, али да Косово има проблема са Србијом.

       Указао је да на Косову постоје места у којима раде заједно Албанци, Срби, Бошњаци, Турци, Горанци.

       „Мислим да и Срби и Албанци и сви у региону, не само на Косову и у Србији, имају два главна захтева, а то су запошљавање и правда. То је највећа брига, а не то што Србија жели да злоупотребљава Резолуцију УН 1244 и каже да никада неће признати Косово”, објаснио је он.

       Рекао је да не види боље и другачије решење од међусобног признања и да мисли да што се то пре деси боље и за Србију.

       На примедбу новинара да то мисли он и амерички председник Бајден, Курти је рекао:

       „Мој став је био и да је потребно ослобођење Косова и догодило се. Ако смо пре 13 година ми прогласили независност од Србије, дошло је време да и Србија прогласи независност од Косова, да се не бави нама и сарађује на европском путу. Уверен сам да наше две републике могу почети ново поглавље у најновијој историји Балкана и бити пример другима у региону”, подвукао је он.

       Када је реч о томе како је протекао сусрет са председником Вучићем Курти тврди да није било никаквих инцидената, нити ситуација на рубу инцидената на данашњем састанку.

       „Држали смо дистанцу више од два метра. Атмосфера је субјективна ствар. За мене је дискусија била конструктивна и суштинска. Најважније је да не идемо около и не видимо слона у соби. Недостатак међусобног признања је суштина проблема”, додао је он.

       Курти је пренео да грађани Косова не маре много за дијалог.

       „Они траже правду и запослење. Када се вратим тамо нећу моћи да се бавим много овим питањем”, истакао је он.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари