Курти: Хоти је у Вашингтону пристао на штету. срамоту и опасност

ТВРДИ ДА СУ ХОТИ И ВУЧИЋ НЕШТО ПОТПИСАЛИ „САМИ СА СОБОМ“

* „Концесије у Ахтисаријевом плану за манастире и цркве нису морале да се погоршавају још више у Вашингтону, као да Србија није добила довољно. Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу нису одбрањени, па чак ни решени њихови проблеми. Србија је тражила приступ мору, узела га је, тражила финансије, тражила преусмеравање железнице до Мердара, добила га је. Тражила мини шенген, добила га. Дакле, нигде није обећано узајамно признање“

___________________________________________________________________________

       ЛИДЕР шиптарског покрета Самоопредељење Аљбин Курти рекао је данас да је „нелегални премијер Косова“ Авдулах Хоти у Вашингтону потписао споразум штетан за Косово.

       Према њему, јучерашњи догађаји су показали да се предизборна кампања у САД наставља.

       „Синоћ су, у присуству председника (САД Доналда) Трампа, нелегитимни косовски премијер и аутократски председник Србије потписали споразум сами са собом", написао је Курти на Фејсбуку и изнео низ критика оценивши да потписани документ иде на штету Косова.

       Он је оценио да је мораторијум на питање чланства и „пропитивање употребе Газивода огроман неуспех“ и да су „сви у региону свесни да мини шенген помаже хегемонији Србије у овом делу Европе“.

       Према његовим речима, косовска делегација је заборавила и игнорисала злочине и штете током рата, дуг који Србија има према Косову.

       „Концесије у Ахтисаријевом плану за манастире и цркве нису морале да се погоршавају још више у Вашингтону, као да Србија није добила довољно. Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу нису одбрањени, па чак ни решени њихови проблеми. Србија је тражила приступ мору, узела га је, тражила финансије, тражила преусмеравање железнице до Мердара, добила га је. Тражила мини шенген, добила га. Дакле, нигде није обећано узајамно признање", сматра он.

       Курти је поставио питање „шта је ова делегација донела на Косово у односу на Србију“ и одговорио: "Штету, срамоту и опасност".

       Он је оценио да Израелу треба захвалити на признању, али да је признање Косова и Израела је нешто што је између тих земаља, уз помоћ Сједињених Држава, а да Србија нема разлога да буде умешана у косовске односе са Израелом.

       „Не купујемо признање од Израела уступајући суверенитет Србији", казао је Курти.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари