Курти: Ова јесен биће одлучујућа - сазрело време за нормализацију односа са Београдом

„ПРВИ СЕПТЕМБАР БИЋЕ МИРАН ДАН, АКО БУДЕ НАСИЉА – ОКОНЧАЋЕ ГА ПОЛИЦИЈА И 3.800 ВОЈНИКА КФОРА“

* Америчкој новинској агенцији Блумберг рекао да потенцијал за договор види у констелацији администрације америчког председника Џоа Бајдена, председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника Србије Александра Вучића током њиховог мандата

__________________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција Аљбин Курти сматра да је "сазрело време" за коначан споразум о нормализацији односа Београда и Приштине и очекује да ће ова јесен бити одлучујућа за то.

       „Морамо да имамо споразум - и време је сазрело током мандата ове владе. Видим могућност. Ове јесени видећемо да ли идемо ка томе. Ова јесен је крајње одлучујућа да се види да ли да будемо оптимисти", рекао је Курти у интервјуу за америчку новинску агенцију Блумберг.

       Он је рекао да потенцијал за договор види "у констелацији" администрације америчког председника Џоа Бајдена, председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника Србије Александра Вучића током њиховог мандата.

       Блумберг подсећа да су тензије између Београда и Приштине порасле прошлог месеца пошто је због одлуке Приштине да Срби који живе на Косову морају да имају документа издата у Приштини, а не у Београду. После блокаде путева и протеста Срба, као и притиска међународних посредника, Приштина је одложила своју одлуку на месец дана, до 1. септембра.

       Курти каже да одлуку неће поново одлагати и додаје да очекује да ће 1. септембар бити "миран, обичан дан".

       Ако ситуација ескалира у насиље, полиција и 3.800 војника мировних снага Кфора ће га окончати, додао је он.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари