Курти: Србија прети да ће започети нови рат на Балкану да би добила уступке од Запада

БРИТАНСКИ „ТЕЛЕГРАФ“: СРБИЈА НА ВОЈСКУ ГОДИШЊЕ ТРОШИ 1,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

* Аљбина КУРТИ: „Мислим да је (ситуација) опаснија него раније. Они (Србија) желе да се понашају као да су Немачка између два светска рата: 'ако не услишите наше захтеве, изазваћемо још један (рат)'. Јер, једну рунду (рата) су изазвали 1990-их“

________________________________________________________________

       ПРИШТИНСКИ шиптарски премијер Аљбин Курти оптужио је председника Србије Александра Вучића да се понаша као Немачка између два светска рата и упозорио да би недавне кризе на Косову и у БиХ могле да ескалирају ако западне владе не схвате озбиљно српског лидера.

       Курти је за британски Телеграф рекао да власт Србије прети да ће започети нови рат на Балкану у покушају да извуче уступке од Запада.

       "Мислим да је (ситуација) опаснија него раније. Они (Србија) желе да се понашају као да су Немачка између два светска рата: 'ако не услишите наше захтеве, изазваћемо још један (рат)'. Јер, једну рунду (рата) су изазвали 1990-их", казао је Курти.

       Курти је упитао зашто Србија купује толико наоружање, наводећи да "војни издаци у Србији последњих година вртоглаво расту".

       "Ово говорим веома смирено због тога што сам то предвидео пре више година. То је рационална анализа, не емоционална", додао је Курти.

       Одбрамбени буџет Србије повећан је око 70 одсто од 2015. године, на око 1,5 милијарди долара годишње, што је чини земљом која највише троши на војску на Западном Балкану, наводи Телеграф.

       Лист додаје да је Србија у том периоду знатно модернизовала ваздухопловство и купила беспилотне летелице, авионе и системе противваздушне одбране од Русије и Кине.

       Вучић негира да се припрема за рат и брани право своје земље да купује оружје где жели, наводи лист, али додаје да суседи Србије тврде да је јачање њене војске праћено "политиком конфронтације и ратоборном политичком реториком о уједињењу српског света која забрињавајуће подсећа на период уочи ратова у Хрватској, Босни и на Косову 1990-их".

       Нису сви странци убеђени да је Вучић на ратном путу, наводи Телеграф, уз оцену да би се конфликт лоше одразио на амбиције Србије да постане чланица ЕУ, и да би могао да значи и сукоб са НАТО-ом, који на Косову има 3.800 војника.     

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари