Курти: Врше притисак да три северне општине добије Србија, а ми општину Прешево без града

„ОБАРАЊЕ МОЈЕ ВЛАДЕ ЈЕ БИЛО ДРЖАВНИ УДАР – РИЧАРД ГРЕНЕЛ ЈЕ У ТО БИО УКЉУЧЕН“

* За Ричарда Гренела, изасланика америчког председника Доналда Трампа, рекао да жели исхитрени споразум са Србијом`, који ће укључивати размену територија

* Курти тврди да су разговори о размени територија почели током мандата Федерике Могерини и да их директно воде кабинети Тачија и Вучића. Наводи да је Гренел преузео ту идеју и наставио да врши притисак на Куртија да пристане на брзо непромишљено решење

* Упитан о мапи (разграничења), рекао да није видео мапу за размену територија, али признао да су се блиски Тачијев и његов саветник састали и разговарали о томе.

*  Упозорио да ће његова странка подржати масовне протесте против било које нове владе и нагласио да ће уследити „фаза дестабилизације

_________________________________________________________________________

        ВРШИЛАЦ дужности косовског премијера Аљбин Курти назвао је данас обарање своје владе државним ударом, уз оцену да је специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог између Косова и Србије Ричард Гренел био уско укључен у тај процес.

        Гренел, према Куртијевим речима, жели исхитрени споразум са Србијом, који ће укључивати размену територија, али да је сам јасно ставио до знања да ће за сваки споразум са Србијом бити потребно одобрење грађана Косова.

        Курти је, што се тиче улоге америчке амбасаде на Косову када је у питању цео тај процес, рекао да јој је преговоре отео амбасадор Гренел.

        Курти наговештава да ће његова странка подржати масовне протесте против било које нове владе која се формира. Додаје да ће уследити „фаза дестабилизације“.

        Он је изнео ове коментаре данас током онлајн конференције о међународним медијима коју је организовао бечки Presse Club Concordia, а на Твитеру пратио „босански аналитичар и новинар Јасмин Мујановић“, чији сажетак је Коха пренела у целости.

        На конференцији је Курти говорио о паду своје владе и текућим преговорима о ономе што је назвао „хитним споразумом о размени територија“. Он је рекао да су разговори о размени територија почели током мандата Федерике Могерини и да их директно воде канцеларије Тачија и Вучића.

        Додао је да је Гренел преузео ту идеју и наставио да врши притисак на Куртија да пристане на оно што премијер у оставци сматра „брзим непромишљеним решењем“.

        Курти је интернационалном саставу новинара рекао да жели споразум са Србијом, али договор без мапа.

        Рекао је и да је председник Косова* Хашим Тачи радио на рушењу његове владе, пошто је желео да прогласи ванредно стање, пошаље војску на улице, створи инциденте и последично утре пут брзоплетом споразуму о размени територија без демократског надзора.

        Председник Тачи жели хитан споразум са Србијом, са јасним разлогом избегавања затвора, било на Косову, било у иностранству.

        "Србија жели чланство у ЕУ, док је Гренелу само стало до потписа на дну листа папира, а не до садржаја текста на том листу",  рекао је он.

        Поновио је да се противи било каквим решењима који укључују територије, наводећи споразуме између Туђмана и Милошевића - "јер ниједно село неће хтети да заврши на погрешној страни".

        Курти је додао да сви раде на чланству у ЕУ, тако да споразуми о територијама нису потребни.

        Упитан о мапи, рекао је да није видео мапу за размену територија, али је објаснио да су се блиски Тачијев и његов саветник састали и разговарали о томе.

        "Три северне општине би се припојиле Србији, Прешево Косову*, али не и град и не железница која "припада Кини". 

        Упитан за изасланика Брисела за дијалог између Косова и Србије, Мирослава Лајчака, Курти је рекао да су на Косову скептични према његовом и Бореловом именовању, с обзиром на то да обојица потичу из земаља које не признају Косово*.

        "Главни задатак Лајчака мора да буде да убеди Вучића да одустане од споразума о размени територија или верзије размене територија", рекао је он.

         https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/kurti-obaranje-vlade-bio-dr...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари