Куртијева влада спремна да смести неколико хиљада Авганистанаца који су радили за Амере

НАВОДНО НЕ БИ ОСТАЛИ ТРАЈНО ВЕЋ САМО ДОК ЧЕКАЈУ НА УСЕЉЕЊЕ У САД

Филип Коснет и Вјоса османи

* Вјоса Османи открила да је њу контактирао амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, који јој је пренео захтев председника Џоа Бајдена да Косово привремено смести авганистанске цивиле. Напоменула је да је Косово* то прихватило "без икаквог оклевања и без икаквих услова"

_______________________________________________________

       ВЛАДА Аљбина Куртија је од средине јула сарађивала са америчким властима како би се размотриле могућности смештаја за Авганистанце који су сарађивали са Сједињеним Америчким Државама (САД).

       Љуан Даљипи, шеф Куртијевог кабинета, у изјави Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао је да ће се ти преговори "добро завршити".

       „Пуно је логистичко-техничког, безбедоносног и друштвеног рада, пажљиво поступамо. Сједињене Државе су наш савезник и стратешки партнер", рекао је Даљипи.

       Огласила се и председница Косова* Вјоса Османи уз наводе да је њу контактирао амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, који јој је пренео захтев председника Џоа Бајдена да Косово привремено смести авганистанске цивиле. Напоменула је да је Косово* то прихватило "без икаквог оклевања и без икаквих услова".

       Османи је истакла да је Влада Косова* формирала радну групу која ће се, у сарадњи са америчким партнерима, бавити организационим питањима.

       "Држављани Авганистана мораће да прођу кроз целокупну безбедносну процену Сједињених Држава, остаће само привремено на Косову*, док се не заврши њихова документација за имиграционе визе у САД", рекла је Османи.

       Ројтерс је 13. августа саопштио да је америчка Влада водила тајне преговоре са Албанијом и Косовом* око проналажења привременог смештаја за Авганистанце који су сарађивали са снагама САД у Авганистану.

       Извори Ројтерса су навели да су Сједињене државе Косову* понудиле економске и политичке бенефиције у замену за прихват неколико хиљада Авганистанаца. Међутим, америчке дипломате су изразиле забринутост у вези могућности Косова* да прихвати Авганистанце.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари