НАТО-Косово поднело захтев за пуноправно чланство у НАТО-Савету Европе

ПРВА ФАЗА: ДОБИЈАЊЕ ДВОТРЕЋИНСКЕ ПОДРШКЕ У НАДЛЕЖНОМ ТЕЛУ СЕ ДА СЕ ЗАХТЕВ УЗМЕ У РАЗМАТРАЊЕ

* Према досадашњим искуствима и процедури, од подношења захтева за пријем до статуса пуноправне чланице Савета Европе може протећи и више година

* Наредни корак је да једна од земаља чланица Савета Европе предложи да се косовски захтев за чланство стави на дневни ред и гласање у Комитету министара СЕ или на годишњој министарској седници

* ФАКТИ: НАТО-Косово* је већ успело да постане пуноправни члан у неким телима Савета Европе, попут Банке за развој СЕ (ЦЕБ) и Венецијанске комисије. Да ли се званични Београд томе истински супротставио? Сећа ли се ико у Србији тог `херојског` отпора?

____________________________________________________________________

       КОСОВО*  је званично поднело захтев за пуноправно чланство у Савету Европе који је прослеђен Комитету министара те паневропске организације на даљу процедуру.

       Потврђујемо да смо примили захтев за чланство Косова* и проследили га Комитету министара у складу са статутом Савета Европе, речено је агенцији Бета у прес служби СЕ.

       Апликацију за чланство Косова* у СЕ лично је данас у Стразбуру предала шефица косовске дипломатије Доника Гервала Шварц, објавио је Твитеру Шар Јакупи, шеф њеног кабинета.

       Влада Косова* претходно је на електронској седници начелно усвојила Иницијативу за чланство Косова* у Савету Европе и обавезала Министарство спољних послова и дијаспоре да све процедуре за чланство спроводи на основу важец́ег законодавства.

       У саопштењу Владе Косова* се наводи да је Савет Европе најстарија међувладина организација у Европи чија је основна сврха да обезбеди сарадњу и јединство у области људских права, демократије и владавине права, "која су загарантовани Уставом Косова*".

       Према досадашњим искуствима и процедури, од подношења захтева за пријем до статуса пуноправне чланице Савета Европе може протећи и више година.

       Први корак на путу до чланства јесте добијање подршке више од две трећине чланова Комитета министара Савета Европе да се захтев узме у разматрање.

       Комитет министара чине шефови дипломатија свих земаља чланица или њихови изасланици. Већина од укпуно 46 земаља чланица, колико СЕ броји после суспензије Русије из чланства, признаје независност Косова*, па се очекује да ће у Комитету министара косовске власти успети да обезбеде потребну двотрећинску подршку за први корак ка чланству.

       Наредни корак је да једна од земаља чланица Савета Европе мора косовски захтев за чланство да стави на дневни ред и гласање у Комитету министара или на годишњој министарској седници.

       По добијању двотрећинске већине у том телу, захтев се прослеђује Парламентарној скупштини Савета Европе.

       Потенцијална чланица мора испуњавати критеријуме Савета Европе у домену демократије, поштовања људских права и владавине права. Процес усклађивања са стандардима Савета Европе контролишу посланици Парламентарне скупштине.

       Искуства других земаља показују да усклађивање може потрајати и више година, а дужина процеса зависи искључиво од земље која жели да приступи у чланство.

       Уколико на крају тог процеса земља која аплицира за чланство добије двотрећинску већину гласова и у Парламентарној скупштини Савета Европе, захтев се враћа Комитету министара на коначну потврду.

       Савет Европе већ има канцеларију у Приштини преко које реализује програме подршке косовским институцијама и јачању владавине права и заштите културног наслеђа, а Косово* је до сада успело да постане пуноправна чланица у неким телима Савета Европе, попут Банке за развој СЕ (ЦЕБ) и Венецијанске комисије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари