Тачи без кућног притвора – судија Гију не верује државним гаранцијама

ДОВОДИ СЕ У ВЕЗУ СА НАЈМАЊЕ 98 УБИЈЕНИХ У 42 НЕЛЕГАЛНА ПРИТВОРА ОВК

* Прихватио да би ризик од Тачијевог бекства из кућног притвора у трећој земљи могао бити смањен, али је ипак закључио да се не би могао ограничити ризик да ће оптужени опструисати рад суда, утицати на сведоке или поновити кривично дело

_________________________________________________________

       СУД у Хагу одбио је захтев бившег команданта терористичке ОВК Хашима Тачија за пуштање на слободу, саопштено је из суда, чији је званичан назив Специјализована вијећа за Косово.

       У саопштењу се наводи да Тачи може најкасније до 31. августа да поднесе захтев за сlедеће преиспитивање одлуке о притвору. Из суда истичу да, уколико Тачи до тада не преда захтев, то може учинити Специјално тужилаштво најкасније до 6. септембра.

       Уколико Тачи не преда захтев у првом року, то може учинити најкасније до 16. септембра.

       Тачи, који је оптужен за злочине на Косову и у Албанији, затражио је раније да буде пуштен у једну од двије државе које су дале гаранције и да суд одреди услове под којима ће бивши командант терористичке ОВК бити у кућном притвору.

       Одбијајући тај захтев, судија за претходни поступак Никола Гију сагласио се са аргументом тужилаштва да гаранције трећих држава не могу на адекватан начин смањити ризике које би донело Тачијево пуштање из притвора.

       Иако је прихватио да би ризик од Тачијевог бекства из кућног притвора у трећој земљи могао бити смањен, судија Гију је закључио да се не би могао ограничити ризик да ће оптужени опструисати рад суда, утицати на сведоке или поновити кривично дело.

       Поново наглашавајући да на Косову "преовлађује клима застрашивања свједока", судија Гију је оцијенио да претходни покушаји да се суд и тужилаштво опструишу "показују да постоји вероватноћа да ће Тачи поново починити кривична дела", тим прије што је сада упознат са великим делом доказа против себе.

       Тачи ће, како је раније најавио његов бранилац Грег Кихо, уложити жалбу на судијину одлуку о продужењу притвора.

       Оптужница Тачија, као и Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија терети за злодела почињена од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора терористичке ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

       Четворица оптужених ухапшена су на Косову 4. и 5. новембра прошле године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари