Како да болесник преживи здравство `демократске Србије`?

СЛЕПА УЛИЦА:  ”Позовите за који дан или закажите за термин наредног месеца”

*  Доћи до термина за лекарски преглед код лекара опште праксе лако је колико и доћи до пријема код министра здравља, а до термина за издавање рецепата за преписану вам терапију од које вам живот зависи, посебан је подухват

* Прво се наоружајте стрпљењем јер ћете данима, мучно да окрећете број кол центра који је углавном заузет; када коначно добијете везу, уместо особе која треба да вам закаже преглед оглашава се трака која вас уредно обавештава да сте пети, или шести, у реду за заказивање

* Ако се, не дај Боже, не осећате добро, остаје вам да се молите том истом Богу да вам дотле не позли толико да од заказаног прегледа и од лекара и онако више неће бити никакве користи

        ПОСЛЕДЊИХ  месеци смо сведоци општег хаоса и јавашлука у здравству, а да се и не говори о кршењу основног права грађана на ”доступност лечења”, како је то формулисано у правилнику о правима пацијената. Доћи до термина за лекарски преглед код лекара опште праксе лако је колико и доћи до пријема код министра здравља, а до термина за издавање рецепата за преписану вам терапију од које вам живот зависи, посебан је подухват, па ко издржи – добиће лекове.

        Процедура за овај подухват изгледа овако:

        Прво се наоружајте стрпљењем јер ћете данима, мучно да окрећете број кол центра који је углавном заузет; када коначно добијете везу, уместо особе која треба да вам закаже преглед оглашава се трака која вас уредно обавештава да сте пети, или шести, у реду за заказивање; затим вас, док чекате и нервирате се, та иста трака уредно обавештава да сте четврти у реду за заказивање и тај се процес понавља док за то време трошите телефонске импулсе, и док вас, коначно не преузме ”живи глас” са друге стране.

        Ако сте помислили да је мукама дошао крај и да ћете коначно моћи да закажете термин код изабраног лекара, љубазни глас вам саопштава да нема слободних термина, бар не у догледно време, а када завапите да су вам неопходни рецепти за лекове, културно вам се саопштава да нема слободних термина за рецепте, а докле...па, ”позовите за који дан или закажите за термин наредног месеца”.

        Ако после свега истрајете са упорношћу и инсистирате да вас ”углаве” у неки термин, љубазни глас ће вам затражити број здравственог картона који је уписан негде на полеђини ваше здравствене књижице. Најчешће вам здравствена књижица није при руци, јасно је да то захтева да одложите слушалицу, да трчите до места где вам стоји књижица, па превртање и прегледање исте не бисте ли пронашли тражени број.

        Једном, када сте све то обавили, смиловаће се да вам закажу термин који је УВЕК за више од недељу дана, и УВЕК је након што останете без лекова. Ако се, не дај Боже, не осећате добро, остаје вам да се молите том истом Богу да вам дотле не позли толико да од заказаног прегледа и од лекара и онако више неће бити никакве користи.

        У овој ситуацији постоји алтернатива, а то је да одете у апотеку и, без обзира на то што немате рецепт, купите неопходан лек, али по пуној цени. Ако сте пензионер, који је у пензију отишао са пуним радним стажем и испуњеним старосним условом, то, изгледа, не значи да имате право на ”доступност лечењу”. Лекови ће избушити рупу на пензионом чеку, а посебно ћете се изненадити када вам стигне месечни рачун за телефон.

        Још једна мистификација наше стварности у којој је бирократска ”организација здравства” потпуно занемарила интерес пацијената. Није битно здравље људи – битна је модерна процедура!

 

Наташа  Букоња

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари