Учешће за нови стан смањено на пет одсто

Влада усвојила уредбу о дугорочном стамбеном кредитирању у 2012.

* Право на куповину стана, уз субвенцију државе, имаће грађани Србије који не поседују некретнину, као ни стамбени кредит, уколико им плата није већа од 150.000 динара, што важи и за супружнике, уз ограничења да последња рата кредита буде исплаћена до 70 године живота

* Услов је да је стан који се купује новоизграђен или да је у изградњи, а максималан рок отплате је 30 година

* Учешће за куповину стана износи 25 одсто од цене, од чега је корисник кредита обавезан да плати минимум пет одсто, а преосталу суму обезбеђује држава, у виду дугорочног кредита

* Преосталих 75 одсто цене стана обезбеђује пословна банка, при чему максимална каматна стопа износи шестомесечни Еурибор плус 4,5 одсто годишње

         БЕОГРАД,  (ФоНет) - Влада Србије усвојила је Уредбу за дугорочно стамбено кредитирање у 2012. години, којом је обавезно учешће за куповину новоиграђеног стана смањено са десет на пет одсто, изјавио је министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.

         Право на куповину стана, уз субвенцију државе, имаће грађани Србије који не поседују некретнину, као ни стамбени кредит, уколико им плата није већа од 150.000 динара, што важи и за супружнике, уз ограничења да последња рата кредита буде исплаћена до 70 године живота, рекао је Дулић на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије.

         Услов је да је стан који се купује новоизграђен или да је у изградњи, а максималан рок отплате је 30 година.

         Учешће за куповину стана износи 25 одсто од цене, од чега је корисник кредита обавезан да плати минимум пет одсто, а преосталу суму обезбеђује држава, у виду дугорочног кредита.

         Преосталих 75 одсто цене стана обезбеђује пословна банка, при чему максимална каматна стопа износи шестомесечни Еурибор плус 4,5 одсто годишње.

         Према речима Дулића, рок за отплату средстава из буџета је пет година, а за отплату кредита банке највише 25 година, укупно 30, рок може да буде и краћи.

         Максимални износ кредита је 100.000 евра, уз забрану издавања стана за чију куповину је добијен новац из буџета, док се не исплати кредит.

         Такође, купац стана ће бити обавезан да пријави пребивалиште на тој адреси, 15 месеци од дана закључења купопродајног уговора, односно од завршетка изградње стана.

         Непокретност која се залаже мора да буде укњижена, или градња мора да буде завршена најмање 80 одсто.

         Он је напоменуо да ће половина субвенционисаних стамбених кредита, које осигурава Национална корпорација за стамбене кредите, бити намењена куповини станова које гради држава, а друга половина приватних инвеститора.

         Тако да ће стан, објаснио је Дулић, под овим условима моћи да се купи у новоградњи било где у Србији.

         Према Дулићевим речима, цена станова које гради држава од 1.250 евра није висока и тај пројекат је изведен на граници економске исплативости, при чему је профит Грађевинске дирекције Србије, која је носилац пројекта, нула.

         Упитан зашто је максималан износ примања за корисника кредита повећан са 120.000 на 150.000 динара, Дулић је рекао да је примарни циљ државе да помогне средњој класи у Србији.

         Он је навео пример куповина стана од 50 квадратин метара у београдском насељу Степа Сепановић на Вождовцу, где квардрат кошта 1.290 евра.

         Цена стана је у том случају 64.500 евра, а потребно је обезбедити учешће од 3.225 евра.

         Кредит банке је 48.375 евра, а кредит државе 12.900 евра, тако да ће купац првих 25 година месечно плаћати рату од 318 евра, а последњих пет година 215 евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари