Зелена салата као опијум

ЧУДОТВОРНО ДЕЈСТВО ЛИСНАТОГ ПОВРЋА 

  • Лактукаријум је млечна, вискозна сусптанца која може да се изолује из биљака из рода Lactuca spp, а у народу је познатији као опијум јер салата има седативна и аналгетичка својстава слична опијуму

     УКОЛИКО имате проблема са несаницом или сте склони депресији, заборавите на седативе и антидепресиве већ се баците на зелену салату. Благо седативно дејство потиче од опијума који се може изоловати из ове биљке, а који може бити користан и за превенцију напада панике.

     Још су стари Египћани употребљавали ‘’ опијум из салате ‘’ јер се из овог поврћа заиста може изоловати сусптанца која подсећа на опијум. За разлику од правог који је отрован и садржи морфијум, кодеин, папаверин и још многе врло отровне алкалоиде, салатна верзија уопште не садржи алкалоиде. Иако није познато на које рецепторе делује, то сигурно нису опиноидни рецептори јер нико још није постао зависник од зелене салате.

     Лактукаријум је млечна, вискозна сусптанца која може да се изолује из биљака из рода Lactuca spp, а у народу је познатији као опијум из салате због седативних и аналгетичких својстава слична опијуму. Осим што се за ово дејство знало још у Старом Египту, у САД  је почео да се користи као лек од 1799. године док је у 19. веку често био коришћен у Пољској као адекватна замена за опијум. Заправо, није имао нежељене ефекте попут физичке зависности и изазивања анафилактичког шока као што је то случај код правог.

     Хемичари су тек средином 20. века успели да изолују активне принципе из салате - сесквитерпени лактуцин и лактуцопикрин који иначе дају салати горчину.

     Опијумски карактер салате је доживео експанзију током хипи покрета. Наиме, седамдесетих година прошлог века почеле су да колају приче да се појавила легална дрога која изазива еуфорију сличну оној која настаје од валеријане и дамијане јер је опијум из салате врста латекса који се стврдне после неког периода стајања и онда може да се пуши. 

 

  М. Ч. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари