Београд ће кредите КиМ отплаћивати све до 2041. – остало још 198 милиона евра

СРБИЈА СЕ НА ТО ОДЛУЧИЛА ЈЕР ЈЕ КиМ ПО УСТАВУ ЊЕНА ТЕРИТОРИЈА

            СРБИЈА је досад отплатила 750 милиона евра кредита Косова а по основу главнице остало је још 198 милиона евра које ће Београд враћати до 2041. године.

            Наиме, задужења КиМ потичу из периода између 70-тих и 90-тих година 20. вијека, а новац се користио за изградњу путева и железенице, за пројекте у области енергетике, електропривреде, рударства, водопривреде и пољопривреде, а њих не отплаћује тзв. држава Косово већ се они сервисирају из касе Београда, што ће потрајати још 22 године.

            Србија је, наиме, преузела да отплаћује обавезе по основу јавног спољног дуга Косова и Метохије према иностраним повериоцима, после репрограма од 2002. до 2009. године, и у том моменту ово задужење износило је 930,81 милиона евра, пишу "Вечерње новости".

            У ту суму су улазили дугови према Међународној банци за обнову и развој од 433,31 милиона евра, повериоцима Париског клуба - 296,56 милиона евра, Лондонском клубу поверилаца - 168,90 милиона евра, Кувајту 17,99 милиона евра, Банци за развој Савета Европе 5,79 милиона евра...

            Највећи дужници су између осталог Рударски комбинат Трепча, Електропривреда Косова, Ибар, Термоелектрана, Енергетика и гасификација, Фероникл.

            На овај корак Београд се одлучио јер је КиМ по Уставу део Србије.

             (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари