Борељ: Вучић и Курти су се сложили да нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ за нормализацију

НАГЛАСИО: ПОТРЕБНИ СУ ДОДАТНИ ПРЕГОВОРИ О МОДАЛИТЕТИМА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈЕ

* "Оба лидера су показала одговорно понашање и спремност да траже решења... Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак наставиће шатл дипломатију између Београда и Приштине“

* „Предлог ЕУ, чији је назив Споразум о путу ка нормализацији између Косова и Србије, биће објављен ускоро на сајту ЕУ"

________________________________________________________

          ШЕФ европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је вечерас у Бриселу, после нове рунде дијалога Београда и Приштине, да су се лидери две стране договорили да нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ за нормализацију односа, али да су потребни додатни преговори о модалитетима имплементације.

          После заједничког састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем, Борел је новинарима рекао да су "оба лидера показала одговорно понашање и спремност да траже решења" и најавио да ће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак наставити шатл дипломатију између Београда и Приштине.

          "Вучић и Курти су се данас договорили да нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ, чији је назив Споразум о путу ка нормализацији између Косова и Србије. Текст Споразума ће бити објављен ускоро на сајту ЕУ", казао је Борељ.

          Навео је да у Споразуму, о којем су Вучић и Курти постигли договор, стоји да грађани "могу слободно да се крећу између Косова и Србије користећи своје пасоше, обострано признате, као и личне карте и регистарске таблице".

          "Споразум омогућава да људи могу да студирају и да раде, не размишљајући да ли ће њихова диплома и то где су је стекли бити проблем. Споразум доноси нове економске прилике кроз повећану финансијску помоћ, пословну сарадњу и нове инвестиције у Косово и Србију", казао је Борељ.

          Додао је да Споразум значи и више трговине, јер сертификати за увоз и извоз више неће бити проблем, као и "више безбедности, сигурности и предвидивости за Србе на Косову", укључујући Српску православну цркву и објекте културног и верског наслеђа.

          "Надам се да споразум може да буде осонова и за изградњу преко потребног поверења и за превазилажење наслеђа прошлости", навео је Борељ.

          Борељ је рекао да су додатни преговори ипак потребни, "за утврђивање специфичних модалитета имплементације одредби споразума".

          "Шатл дипломатија ће бити настављена, у марту ће бити нови састанак на високом нивоу са циљем да се оконча дискусија о анексу за имплементацију, који ће бити смерница за примену Споразума. Анекс је интегрални део Споразума и треба да буде финализиран", казао је шеф европске дипломатије.

           (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари