Бошњаци и њихове организације ударили на Његоша и Киша – пореде их са Хитлером

ОД ЦРНЕ ГОРЕ И СРБИЈЕ ТРАЖЕ ИЗБАЦИВАЊЕ „ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА“ И „ПЕШЧАНИКА“ ИЗ ШКОЛСКИХ ПРОГРАМА

* Траже и укидање свих награда које носе име двојице великих српских писаца

* Влади Црне Горе дали 100 дана да поступи по њиховом захтеву, пре него што се обрате институцијама Европске уније, Уједињених нација, као и другим међународним организацијама

 * ФАКТИ:  Овима ће неко морати да каже да је – доста. И превише.  Да се Његош бавио Србима који су прелазили на страну труских окупатора и постајали део окупационог механизма. А и да је „Горски вијенац“ написан много пре него што су се било какви Бошњаци појавили. И још: да Његош и Киш нису могли да буду расисти према балканским муслиманима и да су то хтели јер у њима нису видели ни црнце ни Кинезе...

_____________________________________________________________________________

         ВИШЕ бошњачких организација упутило је апел министарствима просвете и културе Црне Горе да „у складу са својим законским овластима и дужностима”, покрену поступке забране и уклањања из школских програма две књиге  - „Горског вијенца” Петра Првог Петровића Његоша и „Пешчаника” Данила Киша.

         Како наводи црногорски портал ЦДМ, то траже Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ), Бошњачко националоно вијеће у Црној Гори, Бошњачко национално веће у Србији, Бошњачка културна заједница и група других бошњачких организација, а исти захтев је послат и министарствима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској и Словенији.

         У образложењу захтева се каже да је „садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима”, преноси црногорски ЦДМ.

         Како наводи црногорски портал, они криве Његоша, једног од највећих српских и црногорских писаца, као и Киша, члана Српске академије наука и уметности, јеврејског порекла, да су својим делима, односно „мржњом према исламу и муслиманима“, створили извор мржње и сукоба између народа који живе на тлу бивше СФРЈ., преноси Танјуг.

         „Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведених књига допринела да држава Босна и Херцеговина постане место које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двају кључних националистичких идеологија 20. века, односно великосрпске и великоцрногорске идеологије, које су биле пројициране кроз агресију против БиХ, када је почињен геноцид над Бошњацима”, наводи се у образложењу, у коме се тврди и да су поменута дела и расистичка.

         Аутори иницијативе пореде дела Његоша и Киша са делима Адолфа Хитлера и противе се да било која награда носи име Његоша и Киша.

         „У овом контексту, апелујемо на Владу Црне Горе, позивамо премијера и министре да пониште одлуку о тзв. 'Његошевој награди' и на тај начин искажу поштовање према муслиманским жртвама, Бошњацима и Албанцима, које су почињене у Црној Гори од истраге потурица па до ратова 90-их”, истичу бошњачке организације.

         Оне Влади дају рок од 100 дана да поступи по захтеву, пре него што се обрате институцијама Европске уније, Уједињених нација, као и другим међународним организацијама.

         У црногорском Министарству просвете одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.

         „Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив”, саопштила је портпаролка тог ресора Милица Лекић.

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари