Дачић: Србија није извозила наоружање ни у Русију ни у Украјину

„НАЈОШТРИЈЕ ДЕМАНТУЈЕМ ТВРДЊЕ ДА ИЗВОЗИМО ОРУЖЈЕ УКРАЈИНИ“

* Држава не даје дозволе за извоз и не извози наоружање и војну опрему ни у једну земљу за коју сматра да би са међународне тачке гледишта била спорна и проблематична. Србија се у том погледу налази под изузетном контролом, будући да јој УН и остали стално шаљу истражне мисије да је контролишу

* „Говорим о легалним институцијама власти, о дозволама које неколико министарстава издаје за извоз наоружања и војне опреме. У том погледу, никада ниједна дозвола није дата за извоз наоружања од када је почео сукоб у Украјини, нити је било извоза на једну или на другу страну“

_______________________________________________________

          СРБИЈА од почетка руско-украјинског сукоба није извозила наоружање ни у Русију ни у Украјину, изјавио је данас у Београду министар спољних послова Ивица Дачић.

          "Желим да најоштрије демантујем све оно што се појавило у неким медијима да Србија извози наоружање у Украјину. За нас је битно да знамо ко од нас купује, ко је крајњи корисник и то је проверљиво, за то постоје папири, то нису тајни послови и никада ниједна дозвола другачије није дата", рекао је Дачић на пријему за изасланике одбране Министарства одбране Србије.

          Дачић је казао да држава "не даје дозволе за извоз и не извози наоружање и војну опрему ни у једну земљу за коју сматра да би са међународне тачке гледишта била спорна и проблематична", и додао да се Србија "у том погледу налази под изузетном контролом" будући да јој "УН и остали стално шаљу истражне мисије да је контролишу".

          "Говорим о легалним институцијама власти, о дозволама које неколико министарстава издаје за извоз наоружања и војне опреме. У том погледу, никада ниједна дозвола није дата за извоз наоружања од када је почео сукоб у Украјини, нити је било извоза на једну или на другу страну", навео је Дачић.

          Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је јуче да је Москва затражила од Београда званичан став о информацијама да је Украјини испоручено српско оружје.

          Захарова је казала да такве информације "изазивају најдубљу забринутост" Русије и додала да је то "исувише озбиљно питање", и са становишта руско-српских односа.

          У руским медијима и на Телеграм каналима појавили су се наводи да је Србија преко Турске и Словачке тајно испоручила Украјини 3.500 ракета за ракетне системе "Град".

          Руски портал "Mash.ru" објавио је недавно да је Украјини испоручено 3.500 ракета "М21" од 122 мм српске компаније Крушик, које је наручила канадска фирма "JU Export Import", и да су сандуци одлетели из Србије у Турску, где се транзитом бавила турска фирма преко које је товар отишао у Словачку, а затим у Украјину.

          Компанија „Крушик“ је ове недеље саопштила да ни на који начин није повезана са продајом ракета крајњем кориснику из Украјине.

          Министар одбране Србије Милош Вучевић негирао је у понедељак да Србија извози оружје у Украјину.

          "Да ли приватне компаније купују на трећим тржиштима и продају компанијама у неким другим државама, то није питање за Србију, то је међународна трговина. За нас то може да буде интересантно обавештајно, у смислу информација, а не законске обавезне или регулативе", казао је Вучевић у Скупштини Србије, на питање посланика опозиције о том случају.

Дачић: Велики притисци на Србију са циљем

заокруживања независности Косова

          Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да се државно руководство суочава са великим притисцима чији је циљ заокруживање једнострано проглашене независности Косова.

          Обраћајући се изасланицима Министарства одбране Србије, Дачић је рекао да ће приоритет дипломатских мисија Србије и даље бити очување територијалног интегритета и суверенитета државе.

          "Желим још једном да поновим нашу јасну позицију, а то је да је сваки покушај решавања питања статуса наше јужне покрајине (Косова) могућ искључиво кроз успостављени механизам дијалога Београда и Приштине", казао је Дачић.

          Шеф српске дипломатије је додао да је "од велике важности и правилно представљање опасности од једностраних потеза Приштине, чиме се често угрожава дијалог".

           "Наше умеће у објашњавању сензибилитета према Косову и Метохији несумњиво побољшава нашу укупну преговарачку позицију, без обзира на чињеницу да наша аргументација, ма колико добра, тешко може утицати на промену званичних позиција држава пријема", навео је Дачић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари